Skjult borg ser dagens lys

07-11-2016

På Bornholm bliver det fremover nemmere at opleve Borgen i Rø, der i mange år har været skjult af tæt skov.

Vi har forsøgt at vise en video her, men videoen kan ikke afspilles fordi, du ikke har tilladt marketing cookies.

Tryk her for at gennemgå dine tilladelser.
Se, hvordan lysningen i skoven blev til. Video: NST.

En bornholmsk borgruin ser nu igen dagens lys efter, at den i årtier har været skjult af mørke grantræer. Som en del af regeringens naturpakke er der skabt en kæmpe lysning omkring borgruinen i Rø Plantage. I de kommende måneder kommer der stier og informationsskilte i området.   

- Borgruinen med de tusindvis af store granitsten træder nu tydeligt frem. I oldtiden har der også været åbent rundt om borgen, så man kunne se angribende fjender på lang afstand. Den nye, store lysning i skoven gavner oplevelsesmulighederne, og den vil med tiden også tiltrække en stor variation af dyr og planter, der ikke kunne leve i den mørke skov, siger naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen på Bornholm.

Kvæg og får skal fremover forhindre, at træerne generobrer pladsen, som med tiden vil udvikle sig til hede og overdrev. Arkæologerne vurderer, at Borgen i Rø kan stamme helt tilbage fra den sene bronzealder for 2.500 år siden. Borgen har aldrig været udgravet, og der er derfor kun begrænset viden om borgen.

Læs naturguiden for Rø Plantage

undefinedArkæolog Finn Ole Nielsen fra Bornholms Museum viser resterne af den gamle borgmur. Foto: Naturstyrelsen.