Hedebondens metoder får lyngen til at blomstre igen

14-09-2016

For at beskytte heden har Naturstyrelsen gennem seks år testet forskellige metoder til at forynge lyngen. Projektet viser, at den truede natur kan reddes ved at efterligne historiske metoder.

Hedelyngen blomstrer lige nu på heder landet over. Foto: Naturstyrelsen.

Netop nu blomstrer lyngen. Men hederne, som vi kender dem, er i fare for at forsvinde.

Lyng, som er hedens vigtigste plante, skal fornyes hver 25. år, for ellers visner den og dør. Og er der for meget næring til stede, bliver lyngen og andre hedeplanter udkonkurreret af græs og træer. Derfor har Naturstyrelsen gennem de sidste seks år gennemført et stort projekt for at redde heden, og her har det givet pote at kigge i historiebøgerne.

”Hederne er blevet alt for gamle. Lyng trives på udpint jord, men mange årtier med sparsom eller slet ingen pleje har efterladt et tykt lag tørv under lyngen med masser af næring i. I gamle dage brugte hedebønderne bl.a. tørven til byggematerialer og brændsel, og derfor blev det øverste lag skrællet af med jævne mellemrum. Den metode har vi nu genoplivet i en moderne form,” siger vicedirektør Signe Nepper Larsen fra Naturstyrelsen.

I et forsøgsområde bliver tørven skrællet af med en maskine, der fjerner tørven helt ned til sandet. Allerede efter et år blomstrer den første lyng lystigt, og så kan heden klare sig i 40 år, før tørven igen skal skrælles af. I projektet har Naturstyrelsen også brugt afbrænding af hedeområder om foråret for at forny lyngen. Andre steder har man forsøgsvis dyrket afgrøder som boghvede for at udpine jorden, eller sat kvæg ud for at græsse hederne ned. 

”Ved at pleje hederne, bevarer vi en helt unik naturtype. Vi kan se, at der nu er kommet en langt rigere natur på hedeområderne, hvor vi har gennemført de forskellige forsøg med pleje. Nu møder vi igen sjældne planter som guldblomme og ulvefod sammen med lyngen,” siger Signe Nepper Larsen.

Projektet er gennemført på de store statslige hedeområder i Midt- og Vestjylland, der tilsammen dækker 6.500 hektar, hvilket er større end Grib Skov. Det omfatter områder i Klosterheden, Skovbjerg Bakkeø, Harrild og Nørlund, Store Råbjerg, Randbøl og Lønborg.

Projektet er et såkaldt LIFE-projekt, der i alt har haft et budget på 30 mio. kroner med støtte fra EU. Naturstyrelsen præsenterer resultaterne af projektet på en stor konference på Harrild Hede i Midtjylland den 15. – 16. september 2016.

Læs mere om LIFE Hede-projektet 

Læs mere om seminaret 

Nyhedsbrev

Få Naturstyrelsens nyheder i din indbakke. Du kan naturligvis til enhver tid afmelde nyhedsbrevet igen.