Det kan du opleve i naturen i vinterferien

10-02-2017

Vintermånederne byder på en masse oplevelser i naturen. Her er fem gode idéer til, hvad man kan se, høre og dufte i naturen netop nu.

Det er højsæson for uldne tæpper, brætspil og filmaftenener på langs. Men har man lyst til at få lidt kulde i kinderne, venter en masse spændende oplevelser ude i det fri. Lige nu kan man spotte dyrespor i skovbunden, plukke kviste til et hjemmelavet fastelavnsris og dufte dyr i parringstid.

- Vinteren byder på et væld af muligheder for gode oplevelser i naturen. Er vejret godt, kan man for eksempel tage en tur i skoven, der vrimler med liv. Man kan lige nu finde spor af næsten alle skovdyr – spætte, rådyr, ræv, mus og mange flere. Det er bare med at komme ud, siger naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen.

Her er Naturstyrelsens bedste bud på fem udendørsaktiviteter i vinterferien:

TIP 1: FIND KÆLKEN FREM
Vinterferien starter hvidt, og mange steder ligger der sne nok til, at du sagtens kan finde kælken frem. Find en kælkebakke her.

TIP 2: I HÆLENE PÅ SKOVENS DYR
Man skal både gå på listetæer og sætte det lange ben foran, hvis man skal spotte de store dyr i skoven. Dyrene bliver let skræmte – og en del af dem er mest aktive om natten. Men i skovbunden kan man nemt finde tegn på deres færden. Så længe der ligger sne, er det lettest at finde dyrespor i naturen. Her kan du se, hvad du skal lede efter, når du spejder efter deres spor.

TIP 3: BRUG NATURENS MOTIONSCENTER
Når man har tygget sig igennem hele bagerens sortiment af fastelavnsboller, kan det være rart at bruge sin krop aktivt. Den danske natur er vores fælles fitnesscenter, hvor man kan løbe i terræn, klatre og cykle på mountainbike. Statens skove har også et væld af aktivitetsbaner og fitness-faciliteter i hele landet. Vil du bytte løbebåndet ud med skovbund og kuperet terræn, kan du finde løberuter, aktivitetsbaner og andre motionsmuligheder her.

TIP 4: VINTERFERIE-SNACK OVER BÅL
Der findes ikke noget mere hyggeligt end at lave mad over bål. Eftermiddagshyggen i vinterferien kan nemt foregå ved én af skovens mange bålpladser, hvor du for eksempel kan stege pandekager og lave varm kakao. Her kan du se kort over Naturstyrelsens mange bålpladser, som er til fri afbenyttelse året rundt.

TIP 5: TAG MED UD OG FISK
En kæp, fiskeline, krog, korkpropper og en dåse majs til madding – så har alt, hvad du skal brug til en veludstyret fiskertur ved én af de mange søer, som statsskovene gemmer på. I mange af søerne er der frit fiskeri, som betyder, at man kan fiske gratis. Og er man under 18 år eller over 65 år behøves ikke engang fisketegn. Find en sø med frit fiskeri her. 

Brug for mere inspiration?

Gå på opdagelse på kortet på www.udinaturen.dk, hvor du kan få mange flere gode idéer til, hvad du kan lave i naturen netop nu. Her kan du finde shelters og teltpladser, bålpladser, ruter til løb og mountainbike, naturlegepladser, fugletårne og meget mere.

Find flere forlag til vinteraktiviteter i naturen her.

Stephan Springborg

Naturvejleder
Naturstyrelsen, Østsjælland