Tril til toppen af Råbjerg Mile

10-07-2017

For 10. år i træk lægger Naturstyrelsen køreplader ud i sandet på Danmarks største vandreklit for at give folk i kørestole og med rollatorer adgang til det fascinerende nordjyske ørkenlandskab.

Kørestolsbrugere og folk med stok eller rollator kan fra den 12.-16. juli 2017 komme langt ud i sandmasserne i Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit. Naturstyrelsen lægger for tiende gang køreplader ud i sandet, så alle der ikke er helt mobile også kan nyde det helt særlige ørkenlandskab.

- Arrangementet blev første gang gennemført i 2008, og det blev en helt fantastisk dag. Vi var selvfølgelig meget spændte på, hvor mange der ville dukke op, men til vores store glæde oplevede vi, at den ene handicapbus efter den anden drejede ind på p-pladsen - både busser og private biler, ja stort set fra hele landet. Der var gæster fra forskellige institutioner, som havde hjælpere og støttepersonale med, og der kom familier som havde sørget for, at mormor eller onkel Jens var kommet på tur for at opleve en af Europas største sandkasser, siger Villy K. Hansen, naturvejleder i Naturstyrelsen i Vendsyssel.

Banen er 350-400 meter lang, hvilket betyder, at man kan komme så højt op i sandmasserne, at man får fornemmelsen af være midt på Skagen Odde. Herfra kan man se både Skagerrak og Kattegat, da vandreklitterne er de højeste punkter på Skagens Odde.

Sandet bestemmer
Råbjerg Mile er en af de af de største af sin art i Europa. Milen er en miniørken på over én kvadratkilometer, og det højeste punkt er cirka 40 meter over havet. Alene størrelsen gør milen mange besøg værd. At vandreklitten også bevæger sig omkring 25 meter hvert år, gør blot stedet endnu mere interessant.

- Der er mange, der spørger os, hvorfor vi ikke lader kørepladerne ligge, så folk kan benytte dem hele året rundt. Hvor end vi gerne ville, så kan det desværre ikke lade sig gøre, fordi banen sander til i løbet af ganske kort tid, når vinden bliver for kraftig. Banen ligger i cirka en uge og i den uge bliver banen jævnligt tilset, og der skal af og til fejes eller skovles - det er jo vinden og sandet, som bestemmer herude i det dynamiske ørkenlandskab, siger Villy K. Hansen.

Tid og sted
Kørestolsbanen vil være til rådighed i dagene 12., 13., 14., 15. og 16.juli 2017. Mødestedet er ved toiletbygningen på Råbjerg Miles P-plads. (der er handicaptoilet). 

Kørestolsbanen er skabt af tre meter lange og 1,3 meter brede fiberplader. Banen begynder, hvor asfalten på p-pladsen slutter.
På åbningsdagen onsdag den 12. juli er naturvejleder Villy K. Hansen og skovarbejder Mikael Olesen tilstede i milen. De giver gerne en hånd med og fortæller om området.

Se naturguiden for Råbjerg Mile. 

Andre handicapvenlige udflugtsmål tæt på:
Bunken Klitplantage - mulighed for at færdes på asfalt.
Skagen Klitplantage - stierne ved Den Tilsandede Kirke er belagt med en type grus som er velegnet til kørestolsbrugere.