Guide: Tag ud i naturen, inden sankthansbålet tændes

22-06-2017

Midsommeren bliver sunget ind flere steder på statslige skov- og naturområder sankthansaften. Tag en gåtur tæt på skov, sø og strand, før heksen sendes til Bloksbjerg

Sankthansbål ved Jels søerne

Ved Søbadet 
Arrangeret af Jels Borgerforening

I Jels Skovene er der tre søer, Nedersø på 54 ha, Midtsø på 25 ha og Oversø på 9 ha. De ligger i bunden af en tunneldal og er indbyrdes forbundet af Jels Å. Både søerne og deres nærmeste omgivelser er fredet for at sikre, at der ikke bygges yderligere langs søbredderne og for at bevare enge og levende hegn. Søerne er gode ynglelokaliteter for vandfugle. Man kan benytte søerne til at bade, sejle i kano, fiske og en lang række andre aktiviteter. Langs Nedersøs østside står et smalt træbælte med 200-årige ege, mens der omkring Midtsø er en 200 år gammel naturskov af bøg.
Læs mere i områdets naturguide. 
Læs mere om arrangementet (eksternt link)

Sankthansbål ved Kalø Slotsruin 

Ved Slotskroen.
Arrangeret af Rønde Distriktråd

Kalø Slotsruin har fået en ny trappe midt i slotstårnet, hvorfra du har et godt udsyn til hele Århus bugt og de mange bål. Kalø har et varieret godslandskab, med store marker, levende hegn og skove. Landskabet er rigt på natur, udsigter og kulturhistoriske seværdigheder – store og små. Istidens sidste isfremstød kom fra sydøst og stoppede her, ved Ebeltoft, Mols Bjerge og Kalø. Den flade hedeslette nordfor ses fra St. Bavnehøj og er skyllet flad af det tordnende smeltevand fra Kalø-gletcherne. Kalø Slotsruin knejser på halvøen i havet og sammen med det nyere Kalø Hovedgård og den sært ensomme Bregnet Kirke de mest iøjnefaldende kulturhistoriske seværdigheder.  
Læs mere i områdets naturguide.
Læs mere om arrangementet (eksternt link) 

Sankthansbål på Livø

Hold Sankt Hans på Livø sammen med de lokale. Ekstra aftenfærge hjem.
Arrangeret af Naturstyrelsen Himmerland og Livø Feriecenter

Naturperlen Livø er placeret i Limfjorden ca. 10 km sydvest for Løgstør. Hele Livø, med undtagelse af den lille by, har været fredet siden 1977 for at bevare landskab og natur. På Livø finder du næsten alle danske naturtyper, heriblandt flade strandenge, tørre overdrev, stejle skrænter og udskridende kratbevoksede skråninger. Af dyr er det særligt dådyr og sæler, som øen er mest kendt for.
Læs mere om arrangementet. 
Læs mere i øens naturguide.

Sankthansbål i Nørreskoven på Als

Ved den gamle skovriderbolig Nygård.
Arrangeret af E’ Svenstruplaug, Sønderborg Orienteringklub, Nordals Folkedansere og Foreningen Nygård.

Nørreskoven på østkysten af Als er en af Danmarks længste kystskove og berømt for sine høje, flotte bøgetræer. Her kan du gå langs stranden i skyggen fra store træer, der bøjer sig ud over Lillebælt, og møde dådyr i skoven. Du kan også udforske de mange stendysser i skoven og besøge stedet, hvor to allierede krigsfly stødte sammen og styrtede ned i 1944.
Læs mere i områdets naturguide. 
Læs mere om arrangementet (eksternt link) 

Sankthansbål i Kongsøre Skov

Ved Sandskredet
Arrangeret af lokal beboerforening i Egebjerg

Kongsøre Skov er indbegrebet af en dansk bøgeskov.  I den nordlige ende kan du se flere 200 år gamle bøgetræer. De flotte gamle bøgetræer vokser helt ned til Isefjordens kyst og ”spejler sin top i bølgen blå”. Skoven er også fuld af fortidsminder. 55 gravhøje og stendysser er med til at give Kongsøre Skov et skær af romantik. Du kan blandt andet møde Torneløkke runddysse fra bondestenalderen, der er ca. 5000 år gammel. Den ligger majestætisk på sin høj omgivet af bøgetræer og er absolut et besøg værd.  
Læs mere i områdets naturguide.

Sankthansbål ved Herstedhøje i Vestskoven

Arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening Albertslund

Vestskoven er Danmarks største nye skov. Den strækker sig over et område på 1400 hektar og er otte km lang og fire km på sit tykkeste stykke fra nord til syd. Den folder sig ud over fire kommuner: Albertslund, Høje Tåstrup, Glostrup og Ballerup. Vestskoven står i dag som en stor varieret skov med især egetræer, sletter, moser, krat og udkigspunktet Herstedhøje. Fra Herstedhøje kan du på en god dag se helt til Stevns og få udsigt over hele Københavns Vestegn og byens bål.  
Læs mere i områdets naturguide.

Sankthansbål ved Naturpark Amager 

Ved Naturcenter Amager
Arrangeret af Friluftshuset Naturcenter Amager

Storslået natur og en fantastisk kyststrækning få kilometer fra Rådhuspladsen.  En naturperle, med enestående natur- og friluftsoplevelser. Oplev blandt andet det særlige landskab ved Kalvebod Fælled med sit flade strandoverdrev med åbne vidder. Himmel og hav står skarpt adskilt, og du kan - hvis du ser i den rigtige retning - fornemme uendelighed. I den anden retning møder øjet Ørestadens futuristiske byggeri med græssende køer i forgrunden og længere væk Københavns tårne. Du kan også tage din sovepose med og overnatte under åben himmel, for Kalvebod Fælled er frit tilgængelig 24 timer i døgnet.
Læs mere om arrangementet. 
Læs mere i områdets naturguide.

Pas på dyrene

Skal du selv lave bål til Sankt Hans? Læs mere om, hvordan du undgår at sætte ild til smådyr i bålet.