Bukkejagt: Sådan finder du din lokale schweisshundefører
15-05-2017I morgen går bukkejagten i gang. Husk at kontakte din lokale schweisshundefører, hvis du har skudt efter en buk, du ikke selv kan finde.

Den 16. maj er en travl dag for bukkejægerne og ikke mindst for landets schweisshunde, der er trænet i at opspore såret vildt. Alene på bukkejagtens første dag i 2016 var der 690 eftersøgninger med schweisshunde. Det er mere end tre eftersøgninger i gennemsnit per hundefører på én dag.
Hvis der i forbindelse med jagt på hjortevildt er tegn på, at dyret er ramt, og vildtet ikke er fundet inden for seks dagtimer, skal jægeren ifølge jagtloven tilkalde en hundefører fra Schweiss-registret, der varetages af Naturstyrelsen. Kun Schweiss-registrets hundeførere har lov til at eftersøge på tværs af skel uden foregående tilladelse fra ejeren.
- Registret er oprettet udelukkende af hensyn til vildtets tarv. Selv den bedste jæger kan ramme forkert af og til, og hvis uheldet er ude, står der landet over kompetente schweisshundeførere klar til at eftersøge og aflive det anskudte vildt, siger Ulrik Lorenzen, ansvarlig for Schweiss-registret i Naturstyrelsen.
Tre gode råd inden jagten
Der er en række ting, du som jæger med fordel kan forberede dig på, inden jagten går ind.
- Besøg www.schweiss.dk, hvor du altid kan finde en opdateret liste over dine lokale schweisshundeførere og gem deres telefonnumre på din telefon.
- Når du har afgivet skud, og bukken ikke ligger tydeligt forendt (død), skal du nøje indprente dig stedet, hvor bukken var i skudøjeblikket og i hvilken retning, bukken flygtede.
- Marker skudstedet tydeligt, og ring til den lokale schweisshundefører.
Der var i alt 1774 eftersøgninger med schweisshunde i den første uge af bukkejagten i 2016.
Fakta:
"Schweiss" er tysk, og betyder blod fra klovbærende vildt.
Schweiss-registret består pt. af 187 frivillige hundeførere fordelt over hele Danmark, der med deres specialtrænede hunde står til borgernes rådighed.
Hundeførerne er ulønnede, men skal have godtgjort deres kørselsudgifter.
De registrerede schweisshunde er primært fordelt på 4 racer: 38 procent ruhåret hønsehund, 29 procent labrador, 12 procent Bayersk bjergschweisshund og 12 procent Hannoveransk schweisshund.