Syv heste skal pleje ældgammel natur året rundt

03-05-2017

En hesteflok slippes løs lørdag den 6. maj i Bjergskov i Sønderjylland. Her skal de, sammen med en flok kreaturer, græsse både sommer og vinter og fremme biodiversiteten i området.

Syv nye heste skal fremover boltre sig i det kuperede terræn i det århundreder gamle overdrev Bjergskov – der er et af Sønderjyllands flotteste naturområder. Her skal de fungere som naturplejere hele året rundt og sikre, at den enestående natur med guldblommer, orkideer og historiske stendiger ikke gror til.  

De syv heste er af racen konik-heste, der har bevaret deres vilde natur og derfor er sky over for mennesker.  De er egnede til at gå ude om vinteren og kan klare sig på arealer med grove og næringsfattige planter.

- Bjergskov har aldrig været under plov, og rummer derfor masser af sjældne arter. For at passe på dem, har Naturstyrelsen igennem mange år haft græssende kreaturer til at pleje naturen, og nu bliver indsatsen suppleret med syv heste, der skal gå ude året rundt. Heste er gode til at bide eksempelvis brombærkrat ned, og det giver plads til de mange vilde urter og blomster, der gror i området, siger skovrider Inge Gillesberg, Naturstyrelsen i Sønderjylland.

Naturplejeprojektet i Bjergskov er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Forsvaret, Aabenraa Kommune og naturforeningen Verdens Skove.

Heste og kvæg græsser sammen
De fire samarbejdspartere har indgået en aftale omkring hestene med den lokale forpagter Plej Naturen, der har vundet både Naturstyrelsens og Forsvarets udbud frem til 2021. Forpagteren står for opsynet med hestene, der tæller en hingst, fire hopper og to helt nye føl fra dette forår. De skal græsse på Bjergskov sammen med en gruppe Gallowaykvæg, der i forvejen bruges som naturplejere i området.

I den forbindelse er indhegningen udvidet, det er sikret at dyrene har et læskur til de kolde, våde og blæsende dage og der er etableret helårsvanding.

- Tanken er, at hestene skal leve så vildt som muligt inden for de gældende rammer. Konik-heste er en af de ældste og mest oprindelige hesteracer i Europa. De er derfor godt rustet til et lidt friere liv. Vi har længe gerne villet bidrage til naturforvaltningen af Bjergskovs unikke natur, og vi glæder os afsindig meget til at følge betydningen af helårsgræsning og samgræsning, siger Stine Tuxen fra Verdens Skove.

De syv heste slippes løs i Bjergskov lørdag den 6. maj 2017 kl. 16-18.
Mødested: Rastepladsen på Flensborgvej 397, 6200 Aabenraa


Læs mere om Bjergskov ved Hostrup 

 

Inge Gillesberg

Skovrider
Naturstyrelsen i Sønderjylland

Græssende dyr året rundt

Flere steder i landet er der i forvejen mulighed for at opleve dyr, der græsser året rundt på de statslige arealer, Naturstyrelsen forvalter. Her er fem eksempler:

Kronjylland
På statens arealer i Mols Bjerge bruges en særlig udviklet ”skovrace”, som er krydsningsdyr mellem to danske malkeracer og ni forskellige kødkvægracer. Det er hårdføre dyr tilpasset græsning på naturprægede arealer året rundt.

Fyn
I Gulstav på Sydlangeland græsser en stor flok Exmoor-ponyer og 10 skotske højlandskvæg på 110 hektar naturområde. Det samme gælder Klise Nor, hvor 10 Exmoor-ponyer græsser.

Blåvandshuk
En flok Galloway-stude bruges som naturplejere i Ål Plantage i vinterhalvåret. Her har de blandt andet vist sig effektive i bekæmpelsen af busken glansbladet hæg.

Hovedstaden
I Jægersborg Dyrehave græsser hjorte på 1000 hektar græsningsskov med en bestand, der om sommeren tæller 2100 stykker hjortevildt.

Bornholm
Hammerknudens 160 hektar blandet overdrev, hede og skov afgræsses året rundt med en blanding af får, kvæg og geder.

Læs også nyheden: Bornholms bisonflok får nyt blod