Efterårsferie: Fem ting du kan lave i naturen

13-10-2017

Efteråret byder på masser af naturoplevelser. Her er fem forslag til fede aktiviteter i efterårsferien.

Man kan både se, lytte og smage på efteråret, hvis man tager ud i det fri i efterårsferien. Netop nu er der både trækfugle, saftige bær, brølende dåhjorte, svampe, kastanjer og flotte blade i massevis.

Her er de bedste bud på aktiviteter til efterårsferien:

Plukke svampe

Det fugtige vejr får svampene til at poppe op. Find kantareller og rørhatte i skovene, og markchampignoner på åbne enge. Husk aldrig at spise noget, før du er helt sikker på, hvad det er. Det skal du bruge: Svampebog, kniv, kurv.
Læs mere om svampejagt.

Tage på fisketur

En kæp fra skovbunden kan sagtens blive til en fiskestang, man behøver ikke at købe en. I mange søer i statsskovene er der frit fiskeri, hvilket betyder, at man kan fiske gratis. Er man under 18 år eller over 65 år, behøver man ikke engang et fisketegn i disse søer. Det skal du bruge: en kæp, fiskeline, krog, korkpropper og en dåse majs til madding. Find en sø med frit fiskeri.

Udpeg et livstræ

Store, gamle træer gavner biodiversiteten. Derfor kan alle - med en smartphone i hånden - være med til at udpege en halv million livstræer i statens skove, der ikke må fældes. Download appen ”Livstræer”. Med appen kan du markere træets placering, tage et foto at træet og sende oplysninger om træart, træets udseende, eller om træet huser arter som fx svampe. Læs mere om livstræer.

Lave mad over bål

Det er sjovt at lave mad over bål i naturen. Pølser og snobrød kan nemt tilberedes på bål. Du kan også lave en lækker sød sag: Skær toppen af et æble, fjern kernehuset med en teske, fyld hulrummet med rosiner, smør og brun farin. Sæt æbletoppen tilbage på plads, pak æblet ind i sølvpapir, og læg pakken direkte ind i bålets gløder. Efter 5-10 min har du en lækker dessert. Find bålpladserne på udinaturen.dk. Det skal du bruge: Brænde af tørre grene fra skovbunden, tændstikker, sølvpapir, æbler, smør, rosiner, sukker, brun farin. Se hvordan, man laver bål. 

Kigge på fugle

Efteråret er den årstid, hvor man kan se flest forskellige fugle i naturen. Fugle som musvåge, rørhøg, fjeldvåge, hjejle, vibe og skarv stimler sammen i Danmark, inden de trækker mod syd. Besøg et fugletårn og tæl, hvor mange forskellige slags fugle, du ser. Lav eventuelt en lille konkurrence ud af det, ligesom hvis man jagter Pokémon. Du finder fugletårnene på Udinaturen.dk. Det skal du bruge: Kikkert, fuglebog, blyant.
Du kan også se det spektakulære syn af stærene, der danser solen sort ved solnedgang i efteråret. Find steder med sort sol. 

 

 

 

Udforsk udinaturen.dk

Gå på opdagelse på kortet på www.udinaturen.dk, hvor du kan få mange gode idéer til, hvad du kan lave i naturen. Her kan du finde sheltere og teltpladser, bålpladser, ruter til løb og mountainbike, naturlegepladser, fugletårne og meget mere.