Unik orkanskov på Bornholm fylder 50 år

17-10-2017

I dag er det 50 år siden, en historisk oktober-orkan ramte Danmark og væltede hele skove. På Bornholm har et stykke skov siden fået lov at ligge helt urørt hen for at dokumentere, hvordan skoven genetablerer sig selv.

Orkanskoven. Foto: Michael Stoltze

Da en kraftig orkan ramte Danmark den 17. oktober 1967 gik det hårdt ud over skovene. På Bornholm væltede næsten alle træer i dele af Almindingen. Jorden var blød af regn, og løvtræerne havde stadig fastsiddende løv. Derfor blev bøgene revet op med rode.
Ved højdedraget ”Skadekrogen” nordvest for Rytterknægten stod en plantet bøgeskov fra 1878. Her væltede orkanen over 90 % af træerne. Og her blev det besluttet at etablere et ”videnskabeligt iagttagelsesområde”, hvor man skulle følge skovens naturlige regeneration efter uvejret.
Området, der i 2015 fik navnet Orkanskoven, er på 3,8 hektar, og har siden ligget urørt hen som forskningsområde og levende monument over orkanen.

Sporene fra orkanen er stadig meget tydelige. Blandt andet fordi de fleste væltede bøge stadig lever. Deres østvendte rødder brækkede nemlig ikke, men bøjede bare 90 grader, da træerne faldt. Rødderne fungerede, og derfor satte træernes opadvendte sidegrene blade igen i 1968. De har siden vokset sig store som master på skibe. Ud over disse levende ”mastertræer” ligger mange levende stammer, der er udhulede, som var det kanoer eller stammebåde. Det skyldes, at stammernes oversider blev skoldet af solen de første år, så den levende bark døde og blev angrebet af råd ovenfra. Disse ”kanotræer” er meget påfaldende i dele af Orkanskoven.

Oplev orkanskoven:

Hvis du vil udforske Orkanskoven på egen hånd, kan du finde kort og flere informationer i vores digitale naturguide for Almindingen.


I dag tirsdag den 17. oktober kan du også komme med Naturstyrelsen på tur i Orkanskoven. Turen starter fra P-pladsen ved Arboretet (overfor Segenhus, Segenvej 37) i Almindingen kl. 15.30. Turen varer omkring halvanden time, og tilmelding er ikke nødvendig. Biolog og naturformidler Michael Stoltze fra Naturstyrelsen Bornholm er guide. Desuden deltager biolog, forsker og forfatter Flemming Rune, som vil fortælle om de undersøgelser, der er udført i skoven siden 1967.