Søskendepar på 11 og 12 år har kørt Danmark tynd på mountainbike

09-02-2018

Ida og Emil Nagel har som nogle af de yngste ryttere gennemført 10 af de bedste mountainbikeruter i statens skove. Det har givet dem en plads i Naturstyrelsens Hall of Fame. Få gode råd til en familietur rundt i Danmark i vinterferien.

Hårdt, men sjovt. Sådan lyder meldingen fra søskendeparret Ida og Emil Nagel på 11 og 12 år, der sammen med deres far har tilbagelagt de 10 bedste mountainbikeruter i statens skove og naturområder– også kendt som de 10 spir. Ruter der sammenlagt bugter sig over 250 km fra Svinkløv Klitplantage i nord til Klinteskoven på Møn i syd.

Dermed har de alle tre fået en velfortjent plads i Naturstyrelsens Hall of Fame – en liste af folk, der har gennemført alle 10 spir.

Det begyndte med en mountainbiketur i Svinkløv Plantages storslåede klitlandskab i foråret 2017, da familien Nagel var i sommerhus i området, og så tog tingene fart.

- Jeg skulle holde en uges ferie med begge børn sidste sommer, og vi blev hurtigt enige om, at vi kunne bruge de 10 spir som guide til at komme rundt i landet på mountainbike. Vi havde ikke travlt, vi tog et spor ad gangen, og jeg bookede shelters via Udinaturen hjemmefra. Vi nød også godt af, at der var toiletter og vand tæt på sporene. Faktisk kostede turen os kun maden, benzinen og broafgiften. I den smukke natur i Slotved Klitplantage fik vi oven i købet en hel pose kantareller af nogle flinke mennesker, vi mødte på vores vej, siger Claus Nagel, der er far til Ida og Emil.

Familien begyndte turen i Jylland og tog sporene på Sjælland i løbet af efteråret. De sluttede af i Alminingen på Bornholm i juleferien, hvor vejret viste sig fra dets våde side på et underlag af knust granit og klipper.

- Vi har fået mange glade timer sammen i al slags vejr, og børnene har prøvet nogle grænser af. Selvfølgelig har vi nogle gange været trætte, og det har så skabt et par konflikter, men vores erfaring er, at det altid kan cykles væk. Nu har vi altid mountainbikes med, når vi tager på ferie. Og mor er også kommet med på vognen, siger Claus Nagel.

Det sjoveste - og det hårdeste

Ida Nagel, 11 år: Man er sammen på en anden måde. Det er hårdt, men også meget sjovt, og fantastisk at være ude i naturen 24/7. Svinkløv plantage, Silkeborg Nord skov og Hareskoven var de bedste spor.
Det hårdeste var Klosterheden Klitplantage, men også meget smukt. Vi så dådyr og en bæverdæmning.

Emil Nagel, 12 år: Det bedste er naturen og fællesskabet. Det var rigtig sjovt i Silkeborg – der har vi været to gange. Det hårdeste er rødderne i Bidstrup skovene og bakkerne i Rold Skov.

Familiens Nagels tip til en god mountainbike-ferie

  • Kast jer ud i det – hvis du ikke har en mountainbike, så lån eller lej en cykel med terrængående hjul.
  • Hav noget lækkert med til turen, som I kan glæde jer til – en energibar, en pose slik eller noget varmt at drikke.
  • Stå af og træk, hvis stien bliver for udfordrende. Respekter at I har forskellige grænser, og hold et hvil, hvis en eller flere bliver trætte.

Prøv selv ruterne

De 10 Spir ligger spredt ud over hele landet og har forskellige sværhedsgrader og længder. Hvis du vil prøve kræfter med en eller flere af ruterne, kan du læse mere her: De 10 Spir

Ud over De 10 Spir har Naturstyrelsen en lang række kortere mountainbikeruter i de statslige skove, som man kan finde på Ud-I-Naturen kortet: Find mountainbikeruter

I 2014 kom den dengang 11-årige Frederik Ahlers Holdt fra Ansager i Naturstyrelsens Hall of Fame som den yngste mountainbikerytter hidtil. Læs nyheden: 11-årig hev far gennem 10 MTB-spor: