Minister: Nye retningslinjer for mountainbikespor skal sikre gode naturoplevelser for alle

28-01-2018

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil med et sæt nye retningslinjer imødekomme de mange frivillige, der hjælper med at skabe mountainbikespor i statens skov- og naturområder. De nye rammer skal blandt andet sikre et landsdækkende tilbud af tydeligt afmærkede spor, hvor hensynet til skovens andre brugere og naturen altid indgår.

Mountainbikeryttere er den mest aktive enkeltgruppe af frivillige, der bruger statens skov- og naturområder. Lokale ildsjæle lægger i samarbejde med Naturstyrelsen masser af kræfter i at udtænke, bygge og vedligeholde de mere end 500 km mountainbikespor, som staten lægger skovbund til.

Naturstyrelsen bliver ofte kontaktet af frivillige, der efterspørger konkrete retningslinjer for statens mountainbiketilbud. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen lancerer derfor et sæt nye retningslinjer, der skal sikre et ensartet tilbud af spor i hele landet.

- Mountainbikesporten er kommet for at blive, ikke mindst takket være de mange frivillige, der bruger deres fritid på at skabe spor, så andre kan få pulsen op i naturen. De fælles rammer garanterer, at der er et sikkert tilbud til alle uanset niveau, og at hensynet til skovens andre brugere og naturen altid indgår i planlægningen, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Sporene er målrettet mountainbikeryttere, men som med alle andre veje og stier i statens skov- og naturområder, kan alle andre også benytte sporene, for eksempel til en gåtur.

Retningslinjerne er udarbejdet efter bidrag fra blandt andre DGI, Friluftsrådet og Danmarks Cykle Union og skal blandt andet sikre et landsdækkende tilbud af tydeligt afmærkede spor. Konkret arbejdes der frem mod, at der højst er 40 km mellem et offentligt tilgængeligt mountainbikespor, uanset hvor man befinder sig i Danmark. Sporene skal være tydeligt skiltet, så mountainbikeryttere nemt kan finde hen til de områder af skoven, der er målrettet dem. Sporene skal desuden være bygget af naturmaterialer, være slidstærke, og det skal altid sikres, at naturbeskyttelsen ikke sættes over styr.

- Frivillige har stor betydning for sammenhængskraften lokalt. Det er derfor vigtigt, at vi hele tiden understøtter frivilligheden på den bedst mulige måde.  Klare rammer for frivillige danner grobund for bedre og flere mountainbikespor, der i sidste ende også kommer hele lokalområdet til gode i form af vækst i turismen. Gode og afmærkede mountainbikespor kan være med til at give alle skovens besøgende en god naturoplevelse, siger Esben Lunde Larsen.

Friluftsliv er en milliardindustri, og mountainbikesporten alene genererede i 2013 et samfundsøkonomisk fodaftryk på 600 mio. kroner og omkring 450 fuldtidsbeskæftigede. 

 

Opdatering 29.01.2018

Efter udsendelsen er ”for eksempel til en gå- eller ridetur” ændret til ”for eksempel til en gåtur”. 
I enkelte tilfælde har Naturstyrelsen angivet, at ridning også er tilladt på mountainbikesporene.

 

Fakta: Flere og flere får pulsen op på mountainbike

  • I 2016 kørte omkring 330.000 danskere mountainbike, viser tal fra Idrættens Analyseinstitut.
  • Der er i dag over 540 km mountainbikespor i statens skov- og naturområder. Det svarer til lidt mere end en køretur fra Helsingør over Storebælt til Skagen, og der kommer hele tiden nye til. Lolland-Falster er et af de områder, der for nylig har fået flere nye mountainbikespor, og snart åbner mere end 100 km spor i Midtjylland.

Fakta: Retningslinjer for statens mountainbiketilbud (MTB):

  • Miljø- og Fødevareministeriets afmærkede mountainbikespor skal bidrage til et landsdækkende tilbud, som alle kan bruge.
  • Partnerskaber skal være drivkraften i sporenes eksistens.
  • Sporene skal være sikre.
  • Sporene skal have synlig skiltning efter sværhedsgrad, som det kendes fra skiløjper – grøn-blå-rød-sort-orange.
  • Alle spor skal tage hensyn til naturen og skovens andre brugere.  

Læs retningslinjerne her

Find kort over mountainbikesporene i statens skov- og naturområder og tjek ”De ti Spir” ud, der udgør nogle af Danmarks allerbedste mountainbikespor samt andre mountainbiketilbud på Naturstyrelsens hjemmeside.  

Yderligere information:

Pressesekretær Ming Ou Lü, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 20 77 04 59, e-mail: Obfuscated Email 

Kontorchef Mads Jensen, Naturstyrelsen, tlf. 41 28 14 06, e-mail: Obfuscated Email