Det her kan du opleve i Danmarks nye Nationalpark

28-05-2018

Danmark bliver tirsdag officielt en nationalpark rigere. Omkring 80 procent af den nye nationalpark er statens arealer, som Naturstyrelsen passer, plejer og beriger med friluftsmuligheder. Vi giver dig fem bud på oplevelser i Kongernes Nordsjælland.

Tirsdag den 29. maj indvies Danmarks nyeste nationalpark Kongernes Nordsjælland af blandt andre H.M. Dronningen og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Naturstyrelsen er den største lodsejer i parken med omkring 80 procent af det samlede areal på 26.250 hektar. Det betyder, at der er god plads til naturoplevelser lige fra stille gåture, rideture eller overnatning med mad over bål i Kongernes Nordsjælland.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland er Danmarks næststørste efter Vadehavet. Parken består af tre store kerneområder; Tisvilde Hegn og Arresø, Gribskov og Esrum Sø og Teglstrup/Hellebækskovene og Gurre Sø. Herimellem ligger mindre skove og lysåbne arealer både offentlig og privatejede.

Vi guider dig til fem oplevelser på statens arealer i Kongernes Nordsjælland.

Find den forsvundne landsby og fang troldegrene i Tisvilde Hegn

I Tisvilde Hegn – eller nærmere bestemt troldeskoven – er der rig mulighed for at gå på jagt efterkrogede grene til hjemmet. Man må ikke skære i grene og træer, men hvis de er faldet af, kan man sagtens snuppe dem med hjem. Men Tisvilde Hegn gemmer også på Sjællands største statsejede hede, en gammel slotsruin og en forsvunden landsby dybt inde i skoven. Du kan få hjælp til at finde den forsvundne landsby her.

Hop i Esrum Sø

Der er mange muligheder for at nyde den storslåede natur langs Esrum Sø, som ligger lige midt i Gribskov. Fra Esrum Kloster, hvor der er god mulighed for at parkere, kan man hoppe på cyklen eller snøre vandrestøvlerne og begive sig ned langs Esrum Sø. Efter et par kilometer sydpå, ender man ved Dronningens Bøge, hvor der er udsigt til Fredensborg Slot på den anden side af Esrum Sø. Vandhunde kan hoppe en tur i søens blå, mens der også er mulighed for at hilse på fritgående heste eller nyde madpakken mellem de store træer. Du kan overveje at pakke teltet og booke en plads til overnatning på Graverhus. Det gør du på udinaturen.dk. Læs mere om oplevelserne ved Esrum Sø her.

Tænk store tanker som Søren Kierkegaard

Midt inde i Gribskov ved Stjernen står der i dag en stor sten med Søren Kierkegaards navn. Finder du den, har du fundet frem til området i Gribskov, som er udpeget til UNESCO Verdenskulturarv. Fra stenen har du udsigt til otte forskellige veje. De blev anlagt i 1680-90 af Kong Chr. 5. til den parforcejagt, han havde lært at kende i Frankrig som kronprins. Parforcejagtlandskab kom på UNESCO´s Verdenskulturarv i sommeren 2015 på grund af dets unikke jagtvejslandskab med stringente kvadratnet, som vejene er bygget op om, og som i princippet kan udvides i det uendelige. Det indbyder til store tanker midt i skovens dybe, stille ro. Læs mere om Ottevejskrydset og UNESCO Verdenskulturarv i Gribskov her.

Cykel gennem urørt skov                                                                                                                                          

Nord i Gribskov, tæt ved Esrum Kloster, kan du følge en rute gennem urørt skov. Her får væltede træer lov til at blive liggende og give gode levevilkår for biller, svampe og andre spændende organismer. Den korte tur byder også på små vådområder, hvor mosekonens bryg ligger lavt over jorden og indhyller skoven i en let tåge.  Læs mere om, hvad du kan finde i en urørt skov her.

Kig på fugle

Har du kikkerten klar, kan du kigge på fugle ved Strødam Engsø op til den sydvestlige del af Gribskov Fra udsigtstårnet eller fugleskjulet har du en enestående udsigt over Strødam Engsø, hvor fugle som gæs, viber, græshoppesanger holder til og fiskeørnen fisker. Er du heldig kan du måske få et glimt af en bæver. Man kan selvfølgelig også bare nyde udsigten over engene og Strødam reservatet i baggrunden. Læs mere om Strødam Engsø her