Oplev Hammershus fra nyt besøgscenter gemt i klipperne

22-03-2018

Nordeuropas største borgruin Hammershus på Bornholm er blevet restaureret og et nyt moderne besøgscenter står nu klar takket være en fondsgave på 102,5 mio. kroner. H.K.H. Kronprinsesse Mary indvier i dag besøgscenteret sammen med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Nu bliver det en endnu større oplevelse at besøge et af Danmarks mest populære historiske monumenter. Hammershus på Bornholm har fået et stort løft i form af en gennemgribende restaurering og et nyt moderne besøgscenter takket være en generøs donation på 102,5 mio. kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

- Takket være en generøs fondsgave har et af Danmarks mest populære historiske monumenter Hammershus på Bornholm fået et stort løft i form af en gennemgribende restaurering og et nyt moderne besøgscenter. Det nye besøgscenter giver en imponerende udsigt til det gamle bygningsværk og betyder, at besøgende fremover kan leve sig endnu mere ind i ruinens fascinerende historie. Restaureringen har desuden sikret bevarelsen af Hammershus til glæde for besøgende i mange år frem, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det nye besøgscenter er bygget, så det diskret smyger sig rundt om skrænten over for Hammershus og er opført med store vinduespartier som vender mod borgruinen. 
Besøgscenteret er skabt af arkitekt ved Kunstakademiets Arkitektskole, professor Christoffer Harlang i samarbejde med Arkitema Architects.

Den nye bygning er adskilt fra borgen af en kløft, og en gangbro på pæle forbinder borgruinen og besøgscenteret. De besøgende vil på deres vej op til ruinen kunne gå direkte ud på besøgscenterets tag og nyde en panoramaudsigt til slotsruinen. Både tag og gangbro er bygget af bornholmsk egetræ fra Almindingen.

- Det nye besøgscenter og restaureringen er udført med stor respekt for det omkringliggende landskab, ligesom det lokale islæt står klart frem i både valg af materialer og i de bornholmske specialiteter, man vil kunne købe med hjem fra besøgscenterets kiosk.  Hammershus har fået et løft, der vil kunne tiltrække endnu flere besøgende og på den måde være med til at skabe nye arbejdspladser til øen, siger folketingsmedlem Peter Juel Jensen (V).

Udstillingen i besøgscenteret bliver en moderne udstilling, der fortæller om borgens historie på en let tilgængelig måde. I et stort mørkt rum finder man en model af udstillingen og et antal touch-skærme. Her kan man navigere rundt i et 3D-univers og dykke ned i forskellige temaer. Den anden del af bygningen indrettes til skolestue, butik og café.

Det bliver Michelinrestauranten Kadeaus familierestaurant BobbaBella, der skal servere maden i restauranten i det nye Hammershus Besøgscenter. Restaurant og kiosk åbner sammen med resten af besøgscenteret 22. marts 2018.

Det er gratis at besøge både ruinen og besøgscentret ved Hammershus. Udgiften til den daglige drift af besøgscentret dækkes af en parkeringsafgift på 30 kroner for seks timer fra påske til og med efterårsferie. Resten af året er det gratis at parkere.


Fakta: Hammershus Besøgscenter

•Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed med sin enestående placering på en klippeknude på Nordbornholm ud mod Østersøen.

•Det nye besøgscenter er tegnet med inspiration fra den verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, der allerede i 1970'erne skitserede, hvordan et nyt besøgscenter med fordel kunne placeres i landskabet.

•I 2012 pustede en fondsgave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal nyt liv i det gamle projekt og en tiltrængt restaurering af borgen.

Du kan finde mere information om Hammershus og besøgscenteret på naturstyrelsen.dk/hammershus

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Malene Kristensen, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 22 13 08 34, mail Obfuscated Email

Skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen, tlf.30 94 62 37, Obfuscated Email