Nu kan du udforske Gudenåen til fods

01-10-2018

Med økonomien på plads kan silkeborgensere og øvrige naturinteresserede se frem til en nyrenoveret Træksti langs Gudenåen. Det betyder blandt andet, at stien fremover kan bruges størstedelen af året.

I 1800-tallet blev en særlig sti langs Gudenåen brugt af folk og heste, som fragtede pramme op ad åen fra Randers til Silkeborg. Pramdragerstien – i folkemunde bare kaldet Trækstien – er i dag et populært turistmål og pusterum for både gående og cyklende. 

Fremover får de alle bedre mulighed for at udforske Gudenåens bredder. Miljø- og Fødevareministeriet og Silkeborg Kommune er enige om at dele en udgift på knap 10 mio. kroner, så de sidste 10 kilometer af strækningen i Silkeborg Kommune kan blive renoveret. Samtidig arbejdes der i Favrskov, Randers og Viborg kommuner på at forbedre resten af Trækstien hele vejen ud til Randers Fjord.

- Med den nye træksti giver vi lokale og turister endnu bedre mulighed for at udforske naturen, mens de følger i vores forfædres fodspor. Jeg er glad for, at det er lykkes at finde midlerne til at færdigrenovere de sidste ti kilometer i Silkeborg sammen med kommunen, og ikke mindst at kommunerne gør en indsats for at give danskerne gode naturoplevelser, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. 

Trækstien skal kunne bruges næsten hele året

Som en del af renoveringen i Silkeborg er det blandt andet planen at hæve Trækstien, så den bliver farbar for gående og for cyklister i ca. 10 måneder om året. Stien vil blive hævet med op til en halv meter og få en topbredde på 1,5 meter, ligesom der lægges cykelgrus på stien. På meget våde strækninger vil stien blive hævet op på en træsti. Der vil også blive anlagt små opholdsarealer langs stien, og der bliver bygget en ny bro over Alling Å.

- I dag er stien oversvømmet i lange perioder. Med renoveringen kan vi øge højden af stien, så den kan bruges næsten hele året – til glæde for Silkeborgs borgere og vores mange turister. Vi er rigtig glade for, at det er lykkedes at finde midlerne til at renovere det sidste stykke af Trækstien, siger borgmester i Silkeborg Steen Vindum (V).   

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen glæder sig også over, at renoveringen nu kan gå i gang.

- Da jeg var dreng, gik vi tørskoet på Trækstien fra Silkeborg til Kongensbro. Siden er der løbet meget vand i åen, også bogstaveligt talt, for vandstanden er steget. Jeg har længe ønsket en renovering af Trækstien og glæder mig over, at vi nu kan se frem til igen kunne nyde turen i sko i stedet for vaders. 

Den samlede tur langs Trækstien fra Silkeborg til Randers Fjord er 73 km. 

Fakta: Trækstien forbedres

  • Trækstien – eller Pramdragerstien, som den oprindeligt hedder – løber i alt 73 km langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers Fjord.
  • I Silkeborg Kommune ligger 22 kilometer af Trækstien, som næsten alene er ejet af Miljø- og Fødevareministeriet. 
  • Fra 2015 til 2017 blev en strækning på 11 kilometer fra Andetorvet i Silkeborg til Svostrup Bro renoveret. 
  • Med de nye midler kan den resterende strækning nu også blive renoveret. Naturstyrelsen bliver bygherre for renoveringen.
  • Det samlede overslag over renoveringen af den sidste strækning er på 9,8 mio. kroner, hvor Naturstyrelsen og Silkeborg Kommune hver har bevilget 4,9 mio. kr. til renoveringen. 
  • Det forventes, at arbejdet kan gennemføres i løbet af 2018 og 2019.
  • I Favrskov, Randers og Viborg kommuner arbejdes der sideløbende på at forbedre deres strækninger af Trækstien – i alt 51 km.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Jakob Møller Volf, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9133 4794, e-mail: Obfuscated Email 
Skovrider Søren Hald, Naturstyrelsen, tlf: 7254 3772, e-mail: Obfuscated Email 
Borgmester i Silkeborg Steen Vindum, tlf: 2629 3732, e-mail: Obfuscated Email