Efter tørken: Naturen leger forår igen

17-09-2018

Sommerens tørke satte sine spor på naturen. Men efter lidt regn og tid, er naturen klar til at tage en ekstra runde, som var det allerede forår. Lige nu kan man opleve, at bladene springer ud på ny.

Brune blade, bare grene og gule marker har været helt almindelige i de tørre sommermåneder. Det er et af træernes naturlige forsvarsmekanismer. Selvom tørken tydeligt kunne ses på træerne, er der gode nyheder fra naturen. Mange af dem er nemlig vendt stærkt tilbage til en endnu en runde i 2018.

Hist og her begynder blade at springe ud på ny på nogle af træerne. Det er ikke blot træer, men også buske og visse planter, der leger forår igen. Nogle steder står brombærbuske med masser af blomster samtidig med, at der er udtørrede færdige bær på selvsamme busk. Der er også meldinger om sjove observationer af blomstrende kastanjetræer. Træer og buske har sovende knopper, som kan vokse frem og springe ud, hvis behovet er der.

- Det er helt normalt, at naturen restarter sig selv, hvis der for eksempel har været en naturbrand eller hvis man klipper busken. Det er de samme mekanismer, vi ser efter den ekstreme og lange tørke. Det er langt fra hvert år, at vi får lov til at opleve naturens kræfter og fantastiske egenskaber så tydeligt. Det viser, at naturen er en hård hund, som der skal meget til for at slå ud, siger naturvejleder Trine Sørensen.  

Det har ingen betydelige negative konsekvenser for træer, buske og andre planter, at de ”leger” forår igen. Der er dannet rigeligt med nye knopper på træerne, som er klar til at springe ud til foråret, og selvom for eksempel brombærbuskene visse steder blomstrer endnu engang, skal der nok komme blomster på buskene igen næste år.