Københavnernes ældste åndehul fylder 200 år

07-09-2018

Kongelunden i den sydlige del af Amager blev oprindeligt plantet for at skaffe brænde og træ til hovedstadens borgere. I dag rummer skoven varieret natur og alverdens friluftstilbud.

På søndag er det 200 år siden, at det første af i alt 800.000 træer blev plantet på den sydlige del af Amager. Målet med skoven var oprindeligt at skaffe brænde og træ til byggeri, møbler og papir til en trængende hovedstad.  Ophavsmanden var præsident for det Det Kgl. danske Landhusholdningsselskab Jonas Collin, der havde held med at overtale områdets beboere til at bytte deres græsningsmarker ud med træer.

De er sket meget siden 1818.  Kongelunden er udvidet mod både nord og syd og er i dag en del af Naturpark Amager, som strækker sig fra Islands Brygge i nord til Dragør i øst – i alt 3500 hektar varieret natur midt i en pulserende hovedstad.

- Der er få storbyer i verden, hvor man finder naturoplevelser så tæt på centrum, der både rummer blomster, fugleliv og alverdens grønne godbidder som slåen, mirabelle og vilde æbler. Det kan man finde i Kongelunden, og så ligger det ikke mere end en bus- eller cykeltur fra København, siger naturvejleder Jes Aagaard, der glæder sig til at fejre Kongelundens 200 års jubilæum på Naturens Dag den 9. september.

En stor del af Kongelunden er i dag dækket af egetræer, og det er en velbesøgt område for fugle. Der er gennem årene blevet observeret mere end 300 forskellige fuglearter på stedet, og der vokser mange vilde orkideer. Der er desuden en del fasaner i området, der er et levn fra dengang skoven rummede Europas første vilde fasaneri, hvor Christian den 8. kunne gå på fasanjagt med sine royale gæster.

Søndag d. 9. september kl. 11-15 kan du opleve historiens vingesus, gå i Kongens fodspor og smage på naturens glæder, når Naturstyrelsen markerer 200-året for Kongelunden på Naturens Dag. Læs mere om arrangementet


Naturens Dag: Det kan du også opleve i statens skove på søndag

Skovskolen i Nødebo
På dagen kan du bevæge dig op i trækronens top, lære om de tilbagevendte dyr, blive inspireret til den næste vandretur, få basale friluftsfærdigheder, høre om den urørte skov og meget, meget mere. Læs mere.

Boserupgård Naturcenter
Aktiviteter og workshops for hele familien i Nationalpark Skjoldungernes Land. Læs mere.  


Staals Mose i Sønderskoven, Als

Iført waders kan både børn og voksne, på gyngende grund, være med til at fjerne dunhammere, så området ikke gror til. Fang smådyr både i vandet og på landjorden, lav kreative ting af naturmaterialer, hør om bier og smag den flydende honning på skovpandekagerne, man selv bager over bål. Læs mere. 

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der står bag Naturens Dag. Find alle arrangementer på Naturens Dags hjemmeside