Stor frøhøst betyder 6 millioner nye bøgetræer

18-12-2019

Naturstyrelsen Trekantsområdet har i dette efterår indsamlet bog fra kårede bøgebevoksninger i Sønder Stenderupskovene øst for Kolding. Det kommer der snart 6 millioner nye bøgetræer ud af.

Billede af frøindsamlingen

Den tørre sommer i 2018 har bevirket, at mange af skovens træer i år har haft usædvanlig stor frøsætning. Det har betydet, at Naturstyrelsen flere steder i landet har høstet usædvanlig mange bog. Bog er frø af bøg. Blandt andet hos Trekantsområdet. I Sønder Stenderupskovene er der flere parceller med kåret bøg, hvilket kort betyder, at træerne er blevet anerkendt for deres rette stammer og dermed gode anvendelsesmuligheder i træindustrien.

Naturstyrelsens Planteavlsstation, der står for den videre håndtering og salg af bog, havde forventet ca. 4.000 kilo fra skoven. Resultatet blev på hele 6.300 kilo efter første rensning. Efter yderligere rensning og tørring forventes ca. 4.200 kilo salgsklare bog, der med tiden kan blive til omkring 6 millioner nye bøgetræer. 

Den fine høst betyder, at der potentielt vil kunne plantes 1.500 hektar ny bøgeskov fra Sønder Stenderupskovenes kårede bøge.

Indsamlingen af bog sker ved at der udlægges store net under bøgene i slutningen af september, hvor træerne endnu ikke har smidt deres frø. Her ligger nettene og opfanger nedfaldne bog, indtil det vurderes, at de fleste bog er blevet smidt. Det er vigtigt at vælge det rigtige tidspunkt for, hvornår nettene skal samles sammen igen. Ventes der for længe fyldes nettene med ekstra mange blade, hvilket besværliggør indsamlingen af nettene og senere sorteringen i frø og blade.

Ved indsamlingen rystes bog og blade ud af nettene, og indholdet samles i store bunker på udlagte presenninger. Sorteringen af bog sker med en traktor med påmonteret sorteringstromle. Manuelt skovles blade og bog ind i tromlen, hvor bogene falder igennem små huller, imens blade og smågrene fortsætter videre igennem tromlen og ud i skovbunden.


Bogene kan opbevares i 5-8 år, og sælges løbende til private planteskoler. En mindre del sælges blandt andet også til Michelinrestauranter, der har fået øjnene op for bogenes hasselnøddeagtige smag.

Læs mere om Naturstyrelsens rolle som leverandør af frø til dansk skovbrug HER.

  • Nettene rulles ud inden frøene falder

  • Nettene ligger i skovbunden, indtil frøene er faldet.

    Indsamlingsområdet

  • Indsamlingsområdet inden sortering

  • Det værste løvfald og grene fjernes fra nettene

  • Indsamlingen sorteres igennem en sold

  • Billede af selve bogen