Mårhund fanget på Fyn

07-03-2019

En GPS-mærket mårhund har opsporet en mårhund på Fyn. Det viser, at indsatsen virker.

Den fynske mårhund i sit bur. Foto: Naturstyrelsen

Siden november har flere GPS-mærkede mårhunde – såkaldte judas-mårhunde – bevæget sig rundt på Fyn for at opspore artsfæller. Formålet er, at judas-mårhundene skal danne par med andre mårhunde, hvorefter GPS-halsbåndet afslører deres position. Og i går var der bid.   

En af de udsatte judas-mårhunde blev ved middagstid fanget i selskab med en mage nordøst for Odense.

- Dagens fangst viser, at vores taktik virker, fortæller biolog i Miljøstyrelsen Hans Erik Svart, der på trods af fangsten stadig vurderer, at mårhunde-problemet er begrænset på Fyn.

- Vi har efterhånden udsat en del GPS-mærkede på Fyn, og eftersom der kun er fanget én mårhund, er der stadig grund til at tro, at antallet af mårhunde på Fyn er begrænset.

 

Mage undersøges

Magen vil nu blive undersøgt for at finde ud af, om den vil kunne bruges som judas-mårhund på Fyn.

- Mange af de udsatte judas-mårhunde på Fyn er desværre blevet kørt ned. Så det er rigtig fint, hvis vi nu kan få en ekstra, og det er en ”fynbo”, siger projektleder i Naturstyrelsen Lars Trier og tilføjer:

- Den mage, som netop er fanget, er oppe i årerne. Noget tyder derfor på, at den har lært at overleve på Fyn.

Naturstyrelsen har den praktiske opgave med at håndtere de GPS-mærkede mårhunde for Miljøstyrelsen.

 

En mårhund slap væk

Indsatsen med judas-mårhunde på Fyn kom efter, at to mårhunde blev set på Fyn i starten november sidste år. Den ene blev set på Tåsinge syd for Fyn og blev efterfølgende skudt.

Senere på ugen blev en anden mårhund set ved Kerteminde. Mårhunden ved Kerteminde slap dog væk.

- Vi ved ikke, om den mårhund, der slap væk nord for Kerteminde, er den samme, som den, der nu er fanget. Men eftersom, at der er tale om samme del af Fyn, kan det ikke udelukkes, fortæller Hans Erik Svart.

Mårhunden er et invasivt dyr, hvilket betyder, at det er uønsket i dansk natur. Mårhunden er nemlig en trussel mod hjemmehørende arter.

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Biolog i Miljøstyrelsen, Hans Erik Svart: 93587950