Skovtur i maj

01-05-2020

Trænger du til en lille pause under åben himmel? Naturstyrelsens lokale enhed på Fyn lancerer det næste halve år en månedlig skovtursanbefaling. I maj kan et ganske særligt naturfænomen opleves på Helnæs Made.

Figur 1. Helnæs Made, der får et lilla skær i maj af blomstrende Maj-gøgeurt.

Tusindvis af orkidéer farver Maden lilla i maj. Det er gratis at opleve, det er udenfor og du kan køre lige til "døren". Så vores anbefaling er, at du pakker madkurven - tjekker vejrudsigten, og tager en tur til Helnæs Made for at opleve den karakteristiske plante i fuldt flor. Den gule vandrerute starter ved parkeringspladsen på Maden og følger du den kan du ikke undgå, at opleve planten på nærmeste hold. Hele vandreruten er 3 km - du kan gå det af den du synes og undervejs er der bordbænkesæt og bålplads, hvor du kan slappe af og nyde din madpakke.

Figur 2. Kort over Helnæs Made, hvor den gule vandrerute er markeret med røde prikker.

 

Maj-gøgeurten

Den smukke Maj-gøgeurt er en af vores mest almindelige orkidéer i Danmark. Du får let øje på den, for det er en høj og kraftig plante. Dens lilla små blomster sidder i en blomsterstand og dens grønne blade har pletter i en mørk farve. Prøv at se hvor mange enkelte blomster, der er på hver blomsterstand. Hvis du er heldig, kommer der måske en humlebi forbi for at bestøve Maj-gøgeurten.

Nærig og snu

Det er utroligt at insekterne gider bestøve Maj-gøgeurten. Den danner nemlig inden nektar, så insekterne får ingen belønning for deres bestøvning af Maj-gøgeurtens blomster. Det er ikke unikt for orkidéer at undlade at danne nektar eller pollen. De tiltrækker bare insekterne på en anden måde, der ikke ”koster” så meget for planten. Maj-gøgeurten lokker insekter til med en dejlig duft og ved at efterligne udseendet af andre blomster, der danner nektar eller pollen.

Strategi kræver tilpasning

Når Maj-gøgeurten bruger strategien med ikke at danne nektar, så er den nødt til at tilpasse sig, så den bliver bestøvet alligevel. Nogle insekter lærer hurtigt ved hvilke blomster de får en belønning for deres bestøvningsarbejde og ved hvilke de ikke gør. Derfor må Maj-gøgeurten sørge for at blomstre så tidligt som muligt. For tidligt på året vil Maj-gøreurten være sikker på minimal konkurrence fra andre blomster, ligesom insekterne ikke vil være så erfarne eller kræsne i deres valg af blomster endnu. Så kom ud og oplev parløbet mellem blomst og insekt, der foregår lige nu og få et lille hvil på Maden.

 

 

Figur 3. Billede af Maj-gøgeurtens blomsterstand. Foto: Erik Vinther (c)

 

 

Maj-gøgeurt er fredet. Den må ikke plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges.

Dens voksesteder er beskyttede efter  § 3 i naturbeskyttelsesloven.

Arten er desuden omfattet af CITES/Washingtonkonventionen liste II /bilag A.

Du kan læse mere om Maj-gøgeurtepå Miljøstyrelsens hjemmeside:

https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/froeplanter/maj-goegeurt/

  

Vores biologistuderende Karina Bak Olesen, har fået til opgave, at sætte fokus på og formidle om arter man kan opleve i naturen i forhold til årstiden. Formidlingen skal gerne ramme bredt i forhold til brugerne af arealerne, gøre det overskueligt at komme ud i naturen og give en fornemmelse af det liv, der leves i naturen.

Karina Bak Olesen

Studerende
Naturstyrelsen Fyn

Fyn