Nye initiativer skal give danskerne en god sommer i naturen

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet giver ca. 19 mio. kroner til indsatser, der skal give danskerne gode oplevelser i naturen og sætte lys på de oversete naturperler, så besøgene i naturen spredes ud på flere steder.

Den danske natur har slået besøgsrekorder i foråret og forsommeren. Nogle steder har besøgstallene været fordoblet, andre steder langt højere. Samtidig planlægger mange at holde sommerferie i Danmark.
Regeringen Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet har afsat 19,2 mio. kr. til indsatser, der skal sikre gode oplevelser i den danske natur og hjælpe de mange besøgende med at sprede sig mest muligt i naturen.

- Vi står over for en sommer, som mange af os vil bruge herhjemme, og mange danskere har under corona-krisen fået øjnene op for vores vidunderlige natur. Derfor sætter vi nu ekstra spot på de mange gode sommeraktiviteter, der venter lige uden for døren, og på de oversete naturperler i vores fælles natur. Jeg håber, at indsatserne kan åbne naturen op for flere, og med sommer-pakken laver vi en særlig indsats for eksempelvis familier på krisecentre og mennesker med handicap, så alle kan få glæde af naturen. Og har man allerede fået smag for at lave mad over bål eller studere livet i skovbunden, vil jeg også opfordre til, at man opsøger nye steder, man ikke har været før, siger miljøminister Lea Wermelin.


Formidling, stier og flere toiletter

Der er afsat fire mio. kroner til blandt andet at styrke formidlingen af de danske naturperler gennem f.eks. digitale naturguider på Naturstyrelsens hjemmeside og ved at styrke den landsdækkende guide udinaturen.dk, hvor man på et samlet kort kan finde informationer om alt fra ruter, faciliteter som toiletter, p-pladser, shelters og badesteder. Samtidig skal formidlingen også have fokus på at oplyse om naturens tilstand.

Midlerne skal også være med til at sikre, at give mænd, kvinder og deres børn på landets krisecentre mulighed for ekstra sommeroplevelser i naturen, Endvidere får mennesker med handicap og psykisk sårbare grupper tilbud om lettere adgang til naturen.

Samtidig sættes der fokus på oplevelser ved vandet. I samarbejde med det blå foreningsdanmark udvikles der initiativer, der kan inspirere til at komme på vandet, og der skal etableres grejbanker med mulighed for at låne lystfiskerudstyr.

I aftalen er der også afsat 15,2 mio. kroner til at opgradere stier, veje og andre faciliteter i de statslige naturområder. Blandt andet skal der oprettes over 80 nye primitive overnatningspladser, hvor familier og smågrupper kan slå telte op for maksimalt 2 overnatninger. Hen over sommeren bliver der også opsat midlertidige toiletter på udvalgte steder. Disse tiltag skal være med til at lokke endnu flere børnefamilier og nye brugere ud i naturen og give dem en god oplevelse.

Om aftalen siger partierne bag:
- For Det Radikale Venstre har det været vigtigt, at vi ikke bare laver formidling om, hvor man kan finde naturtilbud, men også om den alvorlige biodiversitetskrise, vi befinder os i, som gør det så bydende nødvendigt, at vi kommer i gang med at hjælpe naturen i Danmark, siger Radikale Venstres miljøordfører Zenia Stampe.

- I Enhedslisten mener vi, at naturen skal være for alle, også for de grupper, der kan have svært ved at komme ud i naturen på egen hånd. Derfor er vi glade for, at vi med denne sommerpakke bl.a. giver krisecenterbeboere og mennesker med handicap bedre muligheder for at opleve naturen, siger Enhedslistens naturordfører Mai Villadsen.

- Jo mere vi kender og bruger naturen, jo bedre er vi til at passe på den, og i denne sommer kan vi forvente flere besøg i naturen. Den statslige natur er tilgængelig og gratis for alle, og nu sikrer vi også, at vi får de udsatte grupper med, siger SF’s naturordfører Anne Valentina Berthelsen.

- Det her er en adgangsbillet til alle, der vil ud i naturen. Men vi skal værne om den. I Å har vi f.eks. lagt vægt på, at vi skal sprede os, så vi ikke overbelaster de samme kendte naturperler, og samtidigt gøre det lettere for folk at komme af med deres affald, siger Alternativets miljøordfører Torsten Gejl.

- Vi har rigtig mange tilbud på de statslige arealer, som vi nu sætter fokus på. For mig har det været særligt vigtigt, at vi får alle grupper med, ikke mindst de psykisk sårbare, som måske ikke selv har overskuddet til at arrangere en tur i skoven, siger Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov.


Tal og fakta:

• En række af initiativerne skal sprede de besøgende i naturområderne, inspirere til at besøge naturområder med få andre brugere og at gøre adgangen lettere for gangbesværede.
• Inden udgangen af sommerferien forventer Naturstyrelsen bl.a. at have opgraderet over 200 km vandrestier og veje i de statslige naturområder, oprettet over 80 nye primitive overnatningspladser, indrettet godt 70 nye bålpladser og opsat midlertidige toiletter knap 30 steder. Derudover bliver der sat borde og bænke op mange steder, ligesom skiltningen bliver forbedret.
• Sammen med Danmarks Sportsfiskerforbund og lokale lystfiskerforeninger etableres der 10 grejbanker rundt i Danmark, hvor børn og voksne kan låne fiskeudstyr og redningsvest, og få kyndig råd og vejledning om, hvor og hvordan man kan fiske.
• For at sikre, at de mange forventede besøg i naturen foregår på en god måde, lanceres der samtidig en sommerkampagne med fokus på, hvordan man passer godt på naturen og viser hensyn til hinanden, når man er på tur i det fri. Kampagnen laves i samarbejde mellem Friluftsrådet og Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen.
• ’Sommer i naturen’ indgår i en samlet naturaftale for samlet 105 mio. kroner med planlægning af Danmarks to første naturnationalparker, Gribskov og Fussingø.

Læs alle tiltagene i aftalepapiret Sommer i naturen 2020 [PDF]

Yderligere oplysninger:


Presserådgiver Peter Kondrup Maul, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf. 51 71 63 20, e-mail: petkm@mfvm.dk