Hundeskovene fejrer rund fødselsdag med ny skov

For 50 år siden åbnede Danmarks første officielle hundeskov i Den Jyske Skovhave i Rold Skov. I dag indviede miljøminister Lea Wermelin hundeskov nummer 246 på statens arealer.

Der er nu 246 hundeskove på statens arealer. Grafik NST

Nu er der godt nyt til hunde og deres ejere. De får nemlig endnu en skov, hvor hundesnoren kan løsnes, og både de to- og firbenede kan løbe frit. Den nye skov ligger på Amager og er nummer 246 i rækken af statsejede hundeskove. Siden den første skov blev betrådt frit af hundepoter tilbage i 1970, har de offentlige hundeskove haft vokseværk. Hvert år er der i gennemsnit kommet fem nye hundeskove til.

- Hundeskovene er et friskt åndehul for både hunde, deres ejere og alle andre, der vil med ud i naturen. Det er herligt, at vi nu har haft hundeskove i 50 år, og at der hele tiden kommer flere nye hundeskove til. Denne nye bynære hundeskov på Amager giver de mange beboere i Ørestad mere plads til at udfolde sig rekreativt. Her kan man nyde naturen og trygt slippe snoren på sin bedste ven, siger miljøminister Lea Wermelin.

Samtidig markerer datoen 1. oktober, at man fra nu og frem til april må lade hunden løbe frit på de danske strande. Men ligesom i hundeskovene er der nogle regler, man skal overholde når man slipper hunden løs på stranden. Man skal bl.a. altid kunne kalde hunden til sig igen.

Bynær hundeskov

Den nye hundeskov ligger i den nordlige ende af Kalvebod Fælled på Amager tæt på to meget store boligområder i Ørestad. Her bor ca. 20.000 mennesker, og mange har én eller flere hunde. Derfor ligger den nye hundeskov rigtig godt placeret, hvor mange vil få glæde af den. Hos Dansk Kennel Klub vækker den nye skov også glæde.

- Vi glæder os altid, når en ny hundeskov åbner. Især i byerne er der mange, der ikke har deres egen have, så her kan både firbenede og tobenede gæster få socialt samvær med andre hunde og hundeejere, siger Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Også hos Dyrenes Beskyttelse hilser man den nye hundeskov velkommen:

- Mange danskere elsker at komme ud i naturen med deres hunde, og i hundeskovene kan de færdes frit, uden at være til gene eller fare for andre brugere eller skovens øvrige dyr og dyrebørn. Desuden er hundeskovene et godt sted at mødes og socialisere med andre hunde uden at genere hverken mennesker og dyr, siger Britta Riis, Direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Når Naturstyrelsen udvælger områder til nye hundeskove, sker det bl.a. ud fra en vurdering af, hvor der er begrænset dyreliv og biodiversitet at tage hensyn til, og hvor det giver mening at adskille hundefolket med løse hunde fra andre brugere af skoven.

Miljøminister Lea Wermelin åbner her den nye hundeskov på Amager sammen med en teknisk førerhund, der er trænet til at hjælpe sin handicappede ejer med nogle af hverdagens udfordringer. Foto Jes Aagaard NST.

Fakta og regler for brug af hundeskoven

  • Danmarks første officielle hundeskov blev anlagt i Den Jyske Skovhave i Rold Skov i 1970.
  • I dag har vi 246 hundeskove, svarende til fem nye skove om året i 50 år.
  • I 2012 så én af de mere spektakulære hundeskove dagens lys i Støvring. Skoven har form som en hund og hedder i daglig tale Himmelhunden. 
  • Også i Hanstholm har man i år brugt penge fra regeringens sommerpakke til at etablere en ny hundeskov.
  • Den nye hundeskov på Amager ligger for enden af Selinevej i den nordlige del af Kalvebod Fælled, og er endnu ikke blevet navngivet. 
  • Indvielsen af hundeskoven ligger den 1. oktober, som samtidig er en dato som mange hundeejere kender. Det er nemlig tilladt at lade sin hund gå uden snor på stranden i perioden 1. oktober til 31. marts, hvis man har fuld kontrol over den, og til hver en tid kan kalde den til sig igen.

Regler i hundeskove

I Naturstyrelsens hundeskove må du lade din hund løbe frit – under forudsætning af, at du har "fuldt herredømme" over hunden. Fuldt herredømme" betyder, at hundeføreren kan standse hunden, hvis den for eksempel angriber andre dyr og mennesker. Det betyder helt bogstaveligt, at hunden skal have tæt kontakt til føreren og ikke må genere andre gæster, hunde eller det vilde dyreliv, for eksempel ved at true eller løbe efter dem. Hunde som ikke med det samme reagerer på kald, skal derfor føres i snor eller holdes ved fod. Det er som udgangspunkt hundeføreren, som har ansvaret for at undgå konflikter.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Mette Hindkjær Madsen, Miljø- og Fødevareministeriet tlf. 21 45 96 05, e-mail: mehin@mfvm.dk
Pressemedarbejder Christian Lietzen, Naturstyrelsen, tlf. 24 95 36 49, e-mail: chlie@nst.dk