Mød 5 af naturens grønne hjælpere

60 midlertidige medarbejdere har siden i sommer hjulpet til i de statslige naturområder for at give naturen et grønt løft efter en populær coronatid. Læs med og mød fem af dem.

Coronapandemien fik kursen på naturoplevelser til at stige eksplosivt.

Mange mennesker søgte ud i naturen, og det har naturligt nok betydet et større slid på faciliteterne i statens naturområder.

Som led i den grønne genstart af økonomien afsatte regeringen derfor 30 mio. kroner til flere hænder til at styrke danskernes natur- og friluftstilbud.

Naturstyrelsen fik dermed mulighed for midlertidigt at ansætte 60 nye hjælpere til at give naturen et grønt løft. Stillingsopslaget resulterede i hele 2.142 ansøgninger.

Læs med og mød fem af dem, der takkede ja til at trække i det grønne tøj for at give naturen en hjælpende hånd.

 

1. Karl-Ole Dahl Andersen, Himmerland


Hvad lavede du, før du startede i Naturstyrelsen?

- Jeg startede som selvstændig minkavler i 1981. Men så faktisk kort tid inden Corona lukkede ned for minkerhvervet, der var jeg nødt til at lukke ned, fordi økonomien i branchen var for dårlig.

Hvordan opdagede du muligheden her?

- Min kæreste så, at Naturstyrelsen søgte de her 60 folk, og jeg gik jo og spekulerede over, hvad jeg nu skulle finde på at lave – og det var faktisk lige sådan noget, jeg gerne ville. Så prøvede jeg at søge – og så blev der en mulighed. Og så var det jo bare med at komme ud og prøve det.

Hvad laver du i din hverdag på arbejdet?

- Jeg har blandt andet været med til at renovere en legeplads, og så er jeg også med ude og kigge til nogle af de dyr, der afgræsser rundt omkring. De skal jo fx tælles, så det hjælper jeg med. Så kører jeg jo også rundt og reparerer forskellige faciliteter som vandrestier og shelters.

Hvad fik til at søge jobbet?

- Det er faktisk præcis den her type job, med naturpleje og vedligeholdelse, jeg rigtig gerne vil have fremover også, så det er den primære grund.

Hvad skal fremtiden bringe?

- Jeg kunne helt klart godt tænke mig at arbejde med naturpleje og vedligeholdelse fremadrettet, ligesom jeg har gjort – og fået erfaring med - i den her stilling.

- Jeg har tidligere døjet med stress, og har derfor også behov for et roligt job – og ro er der jo masser af ude i naturen. Det vigtigste for mig, er at jeg laver noget, jeg trives med.

 

2. Simone Roved, Midtsjælland


Hvad lavede du, før du startede i Naturstyrelsen?

- Jeg læste til Jordbrugsteknolog på studieretningen Natur og Miljø. Og jeg var så heldig, at jeg i foråret var i praktik her i Naturstyrelsen Midtsjælland. Herefter valgte jeg at skrive min afsluttende eksamensopgave om Røsnæs her i Midtsjælland. Mens jeg gjorde det, blev stillingerne slået op, og så greb jeg chancen!

Hvad fik dig til at søge?

- Jeg var meget, meget glad for praktikken. Mine kollegaer her på enheden var virkelig gode til at give mig ansvar og tillid – så det var bare et virkelig godt praktikforløb, som jeg fik rigtig meget ud af, så jeg så en mulighed for at få lov at blive et halvt år mere – heldigvis lykkedes det.  

Hvad laver du i dit arbejde?

- Det er vildt varieret med både dage på kontorstolen og dage, hvor jeg er udendørs i naturområderne. Fx har jeg opgraderet skiltningen ved nogle ridestier, hvor der kunne være tvivl om ridestiens forløb, så rytterne nogen gange kom til at ride ud på andre stier, som ikke er egnet til heste.

- Jeg har lagt faciliteter på udinaturen.dk og opdateret med billeder og links. Jeg har lavet kort til brugerne og været med til at lave skovrejsningsprojekter. Jeg har også været med ude og lave registreringer af arter i forhold til naturbeskyttelseslovens paragraf 3, hvor man virkelig nærstuderer nogle områder for at registrere vegetation, struktur osv. for at kunne vurdere naturtilstanden.

Hvad er det bedste, du har været med til?

- Jeg synes egentlig, at det fedeste er, at jobbet er så varieret. Det er fedt at blive udfordret på forskellige måder.

- Det her med paragraf 3 registreringerne er fx sjovt, fordi det er både noget, jeg har haft om på min uddannelse, men også noget, hvor jeg virkelig kan lære noget nyt og bruge hovedet. For det er jo noget andet at gå ud og gøre det i virkeligheden, end at studere det i en bog på uddannelsen.

 

3. Marc Hast Knudsen, Trekantsområdet

·


Hvad lavede du, før du startede i Naturstyrelsen?

- Jeg var ansat i BaneDanmark som skovarbejder i 10 års tid. Så blev vi udliciteret, hvor jeg flyttede med og var i to år. Og så trængte jeg simpelthen til en forandring og til at lære noget nyt. Så kom den her mulighed – så den greb jeg.

Hvad går du og laver i dit daglige arbejde?

- Jamen lige nu er jeg med ude og flytte en indhegning, og det er bidende koldt, for det blæser lige ind fra fjorden! Men det er altså en indhegning med græssende køer, hvor der også skal gå en vandresti, så vi er lige ved at flytte hegnet to meter ud fra skovbrynet, så stien ikke behøver gå gennem indhegningen.

- Ellers laver jeg virkelig alt muligt forskelligt. Og det er meget anderledes end mit forrige job som skovarbejde med risikotræer, der skulle fældes i lange baner. Nu handler det om at gøre noget godt for naturen hver dag.

Hvad synes du om det?

Arbejdsmiljø og stemningen på arbejdspladsen er rigtig vigtig for mig – at alle har det godt. Og jeg føler, at der er ret god trivsel herude.

- Jeg kan også mærke, at min arbejdsglæde er kommet tilbage. Jeg er gået fra at tænke ”åh nej, nu skal jeg på arbejde igen” til at tænke ”det er spændende at se, hvad der skal ske i dag”.

- Det er også rart, at der er afveksling og at arbejdsopgaverne er så blandede – og at det er praktisk og udendørs arbejde.

Har du fået noget erfaring, du kan bruge fremover?

Bestemt! Alt hvad jeg lærer er godt. Og jeg lærer noget hver dag i det her job.

- Jeg har fået lov at komme ud og se en masse forskellige naturtyper og lære noget om pleje og vedligehold af naturen. Det har jeg ikke beskæftiget mig så meget med tidligere, så det er spændende at lære om, og det var også en af grundene til, at jeg gerne ville herind og arbejde.

 

4. Michael Nybo, Himmerland


Hvad lavede du, før du startede i Naturstyrelsen?

- Jeg tilbragte en del tid i luften. Jeg er uddannet pilot og har fløjet flyvemaskine i 34 år, inden det hele stoppede. Inden corona havde jeg base i Bangkok og var der stort set halvdelen af tiden.

Hvordan opdagede du muligheden her?

- Nogen i mit netværk gjorde mig opmærksom på, at Naturstyrelsen søgte folk til midlertidige stillinger. Så jeg ringede til en af skovfogederne for at høre lidt mere, inden jeg søgte – og efter en skypesamtale fik jeg tilbudt jobbet.

Hvad laver du i din hverdag på jobbet?

- Det der fylder mest er nok at renovere publikumsfaciliteter. Fx har vi været ude og renoveret nogle shelters med nyt tag, sætte hegn op til kreaturer, vi har malet og vi ordner stier og veje og legepladser og så videre. Vi har lige brugt næsten en måned på at renovere en kæmpe legeplads ved Rebild.

Hvad fik dig til at søge?

- Jamen, først og fremmest kan jeg rigtig godt lide at være ude. Jeg er også fotograf, og tager både portrætbilleder, bryllupper og naturbilleder – så jeg kan rigtig godt lide at være ude i naturen, jeg kan godt lide at lære noget om naturen – så det var sgu da fedt! Og så i kombination med at det kun ligger 5 km væk hjemmefra, så var det helt perfekt.

 

5. Lea Jakobsen Hjortshøj, Thy


Hvad lavede du, før du startede i Naturstyrelsen?

- Jeg har blandt andet arbejdet som landmand, indtil jeg fandt ud af, at landmandsvejen alligevel ikke lige var noget for mig. Så blev jeg ansat fuld tid i Netto en periode, og så nåede jeg lige at være coronapoder i en måned, inden jeg fik jobbet i Naturstyrelsen.

Hvad laver du i dit daglige arbejde?

- Her hos os i Thy, har vi især givet vandrestier, pæle og faciliteterne i skovene en overhaling. Så er det bare med at komme ud og skrue skilte af, male pæle, skrue skilte på igen – slå græssen ved stierne, sørge for at det hele ser ud, som det skal.

- Når det er skidt vejr, og vi ikke kan male, så har jeg været med til at lave hedepleje, hvor vi tager ud med buskrydder og klipper alt det ned, der ikke skal være der. Og så er jeg heldig også at få lov at hjælpe i forbindelse med jagt. Der har jeg fx været med til at slagte nogle af de dyr, der er blevet nedlagt.

Hvad fik dig til at søge jobbet?

- Det var helt klart det med at komme ud. Jeg elsker at komme udenfor og lave noget. Det er det eneste jeg trives i – det er at komme ud og arbejde i vind og vejr.

- Og der var jo sindssygt mange, der søgte de fire stillinger her til Thy, så både min mor og jeg græd af glæde, da de ringede og fortalte, at jeg havde fået jobbet. Jeg føler mig virkelig heldig, at jeg fik en af pladserne.

Hvad er det bedste, du har oplevet i jobbet?

- Der er så mange ting. Det er faktisk hver dag, jeg kommer hjem og fortæller helt begejstret om alt det, der er sket. Min familie er næsten ved at blive sindssyg.

- Så det er snart ikke til at vælge. Men det fedeste er nok, når vi er ude i vildtreservatet. Jeg synes virkelig, det er nogle sindssyge naturoplevelser, man kan få derude.

- Jeg kan fx huske en oplevelse helt i starten, en helt fantastisk, tåget morgen, hvor jeg hører nogle fugle, der larmer – og så fortæller min kollega, at det er tranerne. Den oplevelse gjorde virkelig indtryk på mig. For det skal lige siges, at før jeg kom her ud og arbejde, så vidste jeg ikke så meget om naturen heroppe. 

- Og så har det også været virkelig spændende at få lov at være med i den indledende proces med naturnationalparkerne. Jeg føler generelt, at jeg har fået lov til at være med til rigtig mange forskellige ting.

Hvad skal fremtiden bringe?

- Jamen, jeg har sådan set fundet ud af, at det er her, jeg gerne vil være. Derfor håber jeg på at få lov at starte som Skov- og Naturteknikerelev, når jeg er færdig med stimuliansættelsen, så jeg fortsat kan fylde arbejdsprogrammet op med natur.