Dyr i nød

Dyr i nød - Hvad stiller jeg op?

Når dueungerne er så store, er det største problem, at de måske vil være bange for dig. Ifølge lovgivningen er det ikke lovligt at opfostre nødstedte dyr. Sådanne dyr skal aflives eller afleveres til en vildtplejestation. Man kan også kontakte Dyrenes Vagtcentral hos Dyrenes Beskyttelse, som vil tage sig af dyret.

Dyrenes Vagtcentral

Hvis man er heldig at få øje på et fint nyt rådyrlam i skov eller krat, skal man endelig lade det være. Det er et lam, rådyrmoderen har efterladt i håb om, at det er i sikkerhed for rovdyr og mennesker. Hun efterlader det, fordi lammet ikke kan følge hende rundt i skoven for at finde føde, da det endnu er for usikkert på benene, og fordi det vil være et let offer for rovdyr. Moderen kommer så tilbage til gemmestedet og plejer lammet med mælk og omsorg. Lammet kan være alene helt op til op til 8 timer.

Det er utrolig vigtigt, at man blot tager et kig på lammet og derefter forlader området - moderen skal nok komme igen. Man må ikke røre lammet eller håndtere på anden vis, da man kan risikere at moderen ikke vil kendes ved lammet, da det derefter lugter fremmed.

Finder man et lam, som man er sikker på er efterladt, fordi moderen ligger død, kan man kontakte Dyrenes Vagtcentral hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Vagtcentral

Ude i naturen kommer moderharen en gang i døgnet og giver killingen mælk. Resten af døgnet ligger killingen i dækning.

Dieperioden er ca. 4 uger, derefter klarer killingen sig selv.

Ifølge lovgivningen er det ikke lovligt at opfostre nødstedte dyr. Sådanne dyr skal aflives eller afleveres til en vildtplejestation. Man kan også kontakte Dyrenes Vagtcentral hos Dyrenes Beskyttelse, som vil tage sig af dyret.

Dyrenes Vagtcentral

Det er jo i den bedste mening, at nogle mennesker påtager sig en sådan plejeopgave, men egentlig gør de det nok mest for deres egen skyld. Det er dog forbudt at tage vilde dyr med hjem. Ifølge lovgivningen er det ikke lovligt at opfostre nødstedte dyr. Sådanne dyr skal aflives eller afleveres til en vildtplejestation. Man kan også kontakte Dyrenes Vagtcentral hos Dyrenes Beskyttelse, som vil tage sig af dyret.

Dyrenes Vagtcentral

En mus har ikke store chancer for at overleve i et nyt miljø, og den vil blive ekstremt stresset, allerede fra det øjeblik den er gået i fælden levende. Hvis man af humane grunde ønsker at flytte et skadedyr uden at aflive det, begår man en inhuman handling - bl.a. for at skåne sig selv for et ubehageligt job. 

Tag handsker på og flyt flagermusen ind i et udhus eller op til en tagbjælke eventuelt med lidt mos eller anden isolering over den. Flagermusen skal være, hvor den er beskyttet mod vind og frost – og ikke mindst rovdyr som katte. Kan du ikke flytte den, så hæng en sæk eller en anden form for klæde foran den, så den er godt skjult og beskyttet mod vejr og vind. Handskerne skal man bruge, da flagermus kan have rabies, og selvom risikoen er lille, så er der ingen grund til at udsætte sig selv for fare.