I 1936 fik Danmark en henvendelse fra Argentina, hvor man ville lave en park med nationale træer og urter fra forskellige lande. Argentinerne ville derfor gerne vide, hvilke arter der skulle repræsentere Danmark. Udenrigsministeriet overvejede sagen og meddelte så, at bøgetræet var vort nationale træ, fordi bøgens udspring, som dengang var i maj og siden er blevet tidligere og tidligere, var en begivenhed ’af national interesse’: Bøgen udgjorde indtil slutningen af 1800-tallet mere end halvdelen af det danske skovareal, den spejler sin top i bølgen blå i vores nationalsang Der er et yndigt land, og da den trives bedre i fællesskab end alene, var den et oplagt symbol på det gryende demokrati.
Bøgen har også optrådt på danske mønter og officielle medaljer. Og i flere sammenhænge er bøg blevet plantet i udlandet som symbol på Danmark. Som et konkret eksempel på symbolikken kan nævnes, at flere end 20.000 bøgebuketter fra Skov- og Naturstyrelsens del af Rold Skov i 1980’erne blev sendt til Norge på nordmændenes nationaldag d. 17.maj. Buketterne blev fordelt til syge og gamle som tegn på forår. Det var en skik påbegyndt efter Anden Verdenskrig - udsprunget af fællesskabsfølelsen mellem Norge og Danmark, men den sluttede i 1990’erne.
I 1991 bad ugebladet Familie Journalen læserne om at kåre et nationaltræ, og et meget stort flertal kårede gennem brevstemmer bøgen som nationaltræ. Efterfølgende markerede Gartnernes Afsætnings Udvalg kåringen ved at give bøgetræer til alle danske kommuner. I Sydthy Kommune markeredes det i modsætning til mange andre steder med et skilt ved træet om, at bøgen er Danmarks nationaltræ.
Man kunne også have valgt egetræet, da argentinerne meldte sig på banen i 1930’erne. Egen repræsenterede myndighederne og deres behov for egetræ til flåden, kirken og slottene, og egen er afbilledet på mange danske adelsmænds våbenskjolde. Grundtvig, som i begyndelsen havde valgt egen som nationaltræ, gik da også senere over til bøgen som nationalt symbol.
Læs mere om bøgen

Foto: Michael Stolze