19-12-2008- en beskyttet naturtype

Strandengene udgør kun ca. 1 % af Danmarks samlede areal. Strandengene har for en stor dels vedkommende været genstand for en kulturpåvirkning i form af græsning og høslæt. Denne afhængighed af menneskets aktiviteter udgør i vore dage en trussel for disse arealer, idet tidligere driftspraksis mange steder ikke længere er tidssvarende eller rentabel og udnyttelsen derfor ekstensiveres eller helt opgives.
Bogen ”Strandenge – en beskyttet naturtype” beskriver gennem 8 kapitler; strandengenes variation landskabsmæssigt og biologisk, den humane påvirkning og udnyttelse som strandengene er genstand for - i vore dage og i tidligere tider - samt de forvaltningsmæssige tiltag, der tages i anvendelse for at beskytte og bevare strandengene.
Download hele publikationen:
Eller hvert afsnit for sig:
-
Indledning
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 1:
Hvad er en strandeng?
(pdf; 3,5 mb)
-
Kapitel 2:
Strandengens naturgivne forudsætninger
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 3:
Strandengens kulturhistorie og udnyttelse
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 4:
Strandengens økologi
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 5:
Strandengens flora og vegetation
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 6:
Strandengens dyreliv
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 7:
Trusler mod strandenge
(pdf; 0,5 mb)
-
Kapitel 8:
Forvaltning af de biologiske værdier på overdrev
(pdf; 0,5 mb)
-
Litteratur og emne- og artsregister
(pdf; 0,5 mb)
Udgivet 2000. Miljø- og Energiministeriet, Skov- og Naturstyrelsen. Udgivet i samarbejde med Gads Forlag. Hovedforfatter: Peter Vestergaard. Findes i trykt og elektronisk udgave. Må citeres med kildeangivelse.
Emneord: Strandeng, strandengens økologi, strandengens flora, strandengens vegetation, strandengens dyreliv, trusler mod strandenge, pleje, naturgenopretning, overvågning.