Margueritruten

4.218 km dansk landevej forbinder de fleste af Danmarks prægtigste landskaber, vildeste naturområder og mest interessante historiske, arkitektoniske og kulturelle seværdigheder. Margueritruten hedder de mange kilometer under ét. Ruten er en national turistrute, skabt til at vise kongeriget frem fra sin bedste side efter inspiration fra andre landes scenic routes. Den er tænkt til bilister, men den egner sig også til cykler.

Del dit bedste minde fra #margueritruten

Har du været på roadtrip, okset op af dens bugtede og bakkede asfalt på cykel eller haft dybe samtaler med din bedstefar bag rattet i hans bil? Vi vil rigtig gerne høre om dine oplevelser langs Margueritruten. Brug hashtagget #margueritruten på Instagram eller send dine billeder og historie i en direkte besked på Naturstyrelsens Instagram.

Se Naturstyrelsens Instagram

Hvad kan du opleve langs Margueritruten?

Margueritruten fører til seværdige oplevelser, uanset hvilken del af ruten, man vælger. Den løber gennem istidslandskaber, sandede klitter og fede jorde, bakker og lavland, milde skove og vilde vildmarker, langs hav, fjord, åer og vandløb. Gennem storbyer og småbyer og langt ude på landet.

Ruten åbner Danmark og danskerne på en ny måde, hvis man giver sig tid. Margueritruten er ikke den hurtigste vej fra A til B, men det gode valg, hvis man vil opleve landskabet i roligt tempo.

Nordjylland

Havtorn og hyben. Strand og sand. Bølger og båker. Nordjyllands natur og kultur er selvsagt præget af det hav, der slår ind fra alle sider, og Limfjorden, der skærer landet over på tværs. Klitplantager langs kysten vidner om, at nordjyderne gennem århundreder har forsøgt at holde det allestedsnærværende sand fra døren for at kunne overleve i den barske natur. Inde i midten af Danmarks nordligste landsdel ligger en perle for naturelskere.

Læs mere om Nordjylland her

Foto: Lars Gundersen

Vestjylland og Thy

Fiskere og surfere. Strande, der aldrig holder op. Lys, luft og røde kinder. Her langs Vestkysten fra Esbjerg til Hanstholm bliver ordet ’læ’ formentlig brugt væsentlig mere end andre steder. På tangerne suser sandet med vinden, ved fjordene står fuglekiggerne med ryggen mod vest, og i Nationalpark Thy kan man holde pause fra vinden inde mellem træerne, før man bevæger ud i vildmarken.

Læs mere om Vestjylland og Thy her

Foto: Lars Gundersen

Midtjylland

Bakker og dale og søer – og sågar bjerge. Midtjylland har det hele og er nem at håndtere, da afstandene langs Margueritruten er korte. Overalt er faciliteterne gode – badebroer ved søerne, stier i skovene, mountainbikespor, cykelruter – og gode p-pladser. Midtjyllands natur er med rette efterspurgt både til lands, til vands og altid til fornøjelse.

Læs mere om Midtjylland her

Foto: Per Fløng

Østjylland

Ro og regelmæssighed ved Vejle og Horsens Fjorde. Drama og diversitet i Nationalparken på Mols. Og siden Peter AG og Gnags sang om den, er solen stået lavt over Aarhus. Fra den jyske østkyst kan man se ud til Samsø og Tunø i Kattegat, der kan nås med færge, men som ikke er en del af Margueritruten.

Læs mere om Østjylland her

Foto: Mathias Juul Dahl

Syd- og Sønderjylland

Himmel og hav. Højvande og lavvande. Sæler og marsvin. På en time kan man køre fra den ene side af Jylland til den anden og forundres over, hvor forskelligt Vadehavet i vest er fra Lillebælt i øst. Margueritruten går helt til grænsen mod syd for at kigge på et særligt naturfænomen.

Læs mere om Syd- og Sønderjylland her

Foto: Naturstyrelsen

Fyn og Øhavet

Mildt og roligt. Duftende og velsmagende. Der er noget hyggeligt over Margueritruten på Fyn. Helt modsat motorvejsstrækningen, der forbinder Jylland og Sjælland, og som godt kan være noget af et mareridt. Naturens overflod ses langs vejene på Fyn, hvor boder med alt det, som fynboerne dyrker, er til salg.

Læs mere om Fyn og Øhavet her

Foto: Andreas Holten Sejbjerg

Sjælland og hovedstaden

Grønne skove og blå søer. Dåer og råer i hundredvis. Aktiviteter til børn og voksne, der gerne vil en tur i skoven både om dagen og om natten. Og naturområder i cykelafstand fra Danmarks hovedstad.

Læs mere om Sjælland og hovedstaden her

Foto: Colourbox

Møn, Lolland og Falster

Hvide klinter og stejle stier. Færger og broer. Og ørne på søer. Møn og Lolland-Falster rummer trods det ikke så store areal verdensberømt geologi og Danmarksberømt fugleliv.

Læs mere om Møn, Lolland og Falster her

Foto: Tobias Markussen

Planlæg din tur på udinaturen.dk

På udinaturen.dk kan du se overnatningspladser, områder med fri teltning, kortere lokale vandreruter, bålpladser og meget mere.

Se kortet over Margueritruten på udinaturen.dk

Fakta om Margueritruten

På en forårsdag i 1991 fik Danmark sin første officielle og skiltede nationale scenic route. Den havde været på tegnebrættet i årevis, siden en dansk turistchef i 1970’erne blev inspireret af USA's langstrakte turistruter for bilister. Sådan én skulle vi også have: en rute til de mest spektakulære seværdigheder, kulturoplevelser og naturlandskaber, som Danmark kunne tilbyde.

Men der skulle gå nogle år, før Turismens Fællesråd i slut 80’erne tog ideen op igen. Og i april 1991 kunne dronning Margrethe så indvi den rute, der fik navn efter margueritten, stauden med de hvide kronblade og den gule midte.

Ruten var tænkt som et ubrudt forløb, så man ikke skulle køre frem og tilbage ad samme strækning. Det betyder, at dele af landet er uden Margueritrute. For eksempel går den ikke til Skagen, som kun kan nås ad én og samme vej. Den går heller ikke til Bornholm og en række større og mindre øer, selvom områderne lever fuldt ud op til kriterierne om spektakulære oplevelser. Afstikkere er derfor flere steder en rigtig god ide.

Ruten er imidlertid ikke mejslet i granit til evig tid. Vejmyndigheder og kommuner kan foreslå ændringer af rutens forløb og afstemme dem med Naturstyrelsen, som har ansvaret for at præsentere den aktuelle rute her. Det digitale kort kan downloades til gps i flere filformater her. Alle er velkomne til at fortælle om oplevelser på ruten, og hele eller dele af ruten – i artikler, film, apps, foldere, bøger etc., når blot man henviser til kortet på udinaturen.dk.

Hent det digitale kort i flere formater