Naturstyrelsen udbyder fællesgræsning på Skallingen

Naturstyrelsen Blåvandshuk udbyder fællesgræsning på Skallingen. Græsningen sker som fællesgræsning i én hegning på ca. 400 hektar – dvs. at kvæg fra flere besætninger går samlet. Der udbydes 200 græsningsrettigheder til græsningssæson 2024, der løber i perioden 1. maj – 15. september. Aftalen gælder kun for 1 år. Foder og overfladevand fra arealet anses for forurenet med PFAS for så vidt angår fødevareproducerende kvæg.

Naturstyrelsen udbyder fællesgræsning på Skallingen.

Græsningen udbydes af:

Naturstyrelsen Blåvandshuk
Adresse: Ålholtvej 1, 6840 Oksbøl
Telefonnummer: 2141 8610
Kontaktperson: Stiig Charmig Bayer


1. BESKRIVELSE AF GRÆSNINGEN
Der er tale om kystnære strandengsarealer beliggende på halvøen Skallingen, der er placeret mellem Ho bugt og Vesterhavet. På arealet forefindes mindre søer med permanent eller midlertidigt vandspejl. Arealet gennemskæres desuden af et antal loer/tidevandsrender.

Græsningen sker som fællesgræsning i én hegning på ca. 400 hektar – dvs. at kvæg fra flere besætninger går samlet.

Der udbydes 200 græsningsrettigheder til græsningssæson 2024 der løber i perioden 1. maj – 15. september. Aftalen gælder kun for 1 år.

Lejer skal udelukkende levere græsningsdyr og må ikke foretage driftsmæssige indgreb på arealet. Udlejer forestår alene driften, tilsyn med dyrene og administrationen af arealerne i græsningsperioden.

KRAV TIL DYR I FÆLLESGRÆSNING
Der må udbindes kvier, køer og stude af kødkvægsrace (ikke krydsningsdyr af 50% malkekvægsrace eller derover), ikke tyre og uvane dyr. Dyrene skal være mindst 12 måneder eller veje mindst 300 kg.

Dyrene skal være pollede eller afhornet.

Dyr der kan forventes at kælve i græsningsperioden må ikke udbindes.

Kreaturerne skal komme fra besætning der er i Salmonella Dublin niveau 1. Hvis Lejers besætning er i særlig risiko for salmonellasmitte skal der umiddelbart inden udbinding udtages blodprøver af de 8 yngste kalve over 3 måneder – se kontraktudkast.

Der er ikke skygge i form af træer eller læskur på arealet, som kan opfylde kravene for skygge til kvæg af malkekvægrace eller krydsningsdyr i varme perioder. Derfor må der ikke gå kvæg af malkekvægrace eller krydsningsdyr (50 % malkekvægsrace eller derover) på arealet.

FOREKOMST AF PFAS
Foder og overfladevand fra arealet anses for forurenet med PFAS for så vidt angår fødevareproducerende kvæg iht. Bekendtgørelse nr. 1386 af 29/11/2023 om per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) i kvæg og får, idet der ved stikprøver taget i november 2022 blev konstateret PFAS-koncentrationer over indikatorværdierne herfor og idet forurening ikke siden er afkræftet ved blod- eller kødprøver fra dyr, der har indtaget foder og vand fra arealet.

Da hele eller dele af arealet er Natura 2000-område og §3-område og omfattet af tilsagn om tilskud til pleje af græs- og naturarealer kan der søges om tilladelse til at græsse arealet med kvæg, hvorved dyrene, deres afkom og animalske produkter fra disse ikke vil kunne anvendes som fødevarer medmindre det kan dokumenteres ved blodprøve at dyret/dyrene ikke udgør en risiko for fødevaresikkerheden jf. Bekendtgørelse nr. 1385 af 29/11/2023 om tilladelse til afgræsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn.

Arealet må kun græsses med kvæg hvis dyreholder indhenter tilladelse til græsning med kvæg i overensstemmelse med Bekendtgørelse nr. 1385 af 29/11/2023 om tilladelse til afgræsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn.
Det er dyreholders ansvar at anmode Fødevarestyrelsen om tilladelse til græsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn, senest 30 dage inden, at dyrene skal anvendes til græsning af det forurenede område. Kopi af tilladelsen skal sendes til udlejer inden udbinding af dyrene. Dyreholder er selv ansvarlig for at dokumentere over for Fødevarestyrelsen, at dyrene ikke udgør en risiko for fødevaresikkerheden, hvis restriktionerne ønskes ophævet. Udgifter til indhentelse af tilladelse, evt. prøvetagning med henblik på ophævelse af restriktioner mv. er udlejer uvedkommende.

NB! I samråd med Fødevarestyrelsen anbefaler Naturstyrelsen at dyreholdere sender anmodning om afgræsning af PFAS-forurenede arealer til Fødevarestyrelsen inden 1. april – med en anmærkning om, at anmodningen kan trækkes tilbage medio april, hvis dyreholder ikke bliver tildelt kontrakten.

Hvis prøver fra dyr, der har græsset på arealet, på et senere tidspunkt påviser, at foder og vand fra arealet ikke længere udgør en risiko for fødevaresikkerheden, kan Fødevarestyrelsen efter anmodning ophæve restriktionerne iht. Bekendtgørelse nr. 1386 af 29/11/2023 om per- og polyfluoralkyl-stoffer (PFAS) i kvæg og får og Bekendtgørelse nr. 1385 af 29/11/2023 om tilladelse til afgræsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn. Dyreholder skal straks orientere udlejer, såfremt restriktionerne ophæves.

Dyreholder opfordres til at følge med i anvisningerne på henholdsvis Miljøstyrelsens og Fødevarestyrelsens hjemmesider vedr. PFAS-forurening og græsning. Dyreholder kan kontakte Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet: 29@fvst.dk, såfremt dyreholder har spørgsmål til PFAS og græsning.

 

2. Afgivelse af tilbud
Naturstyrelsen ønsker tilbud på græsning for ovenstående arealer på de vilkår, der er beskrevet i kontraktudkastet, jf. bilag 2. Hvis du ønsker at afgive et tilbud, skal det ske via tilbudsblanketten, jf. bilag 4.

Den pris, du angiver på tilbudsblanketten, skal både være prisen årligt pr. dyr i DKK ekskl. moms og det samlede antal rettigheder du byder ind på.

På tilbudsblanketten skal du klart og entydigt angive, hvilken fysisk eller juridisk person der er tilbudsgiver og dermed ansvarlig over for ordregiver.

Tilbudsblanketten med tilhørende bilag skal være skrevet på dansk.

Tilbudsblanketten skal sendes til Ålholtvej 1, 6840 Oksbøl eller på mail til: blh@nst.dk

Når du sender dit tilbud, skal du tydeligt markere det med ”Tilbud på fællesgræsning på Skallingen” og med ”Må ikke åbnes i postmodtagelsen”.


3. Frist for afgivelse af tilbud
Du skal sende tilbudsblanketten, så den er modtaget i Naturstyrelsen på mailadresse: blh@nst.dk eller pr. post på Ålholtvej 1, 6840 Oksbøl senest d. 8. april 2024 kl. 11.00. Tilbud modtaget efter dette tidspunkt vil ikke blive taget i betragtning.
Når du har afgivet dit tilbud, er du forpligtet til at vedstå det i 30 kalenderdage fra tilbudsfristens udløb, dog kun indtil der er indgået kontrakt. Hvis Naturstyrelsen accepterer dit tilbud i vedståelsesperioden, er du derfor forpligtet til at skrive under på kontrakten. Efter du har underskrevet kontrakten, kan du kun træde ud af den i forhold til kontraktens bestemmelser om opsigelse.

De tilbud, der modtages rettidigt, vil blive åbnet umiddelbart efter tilbudsfristens udløb. Du har som tilbudsgiver ikke adgang til at overvære åbningen af tilbud.

4. Forbehold
Hvis du i dit tilbud har taget væsentlige forbehold for grundlæggende elementer i udbudsmaterialet, kan det medføre, at Naturstyrelsen ikke tager dit tilbud i betragtning. Grundlæggende elementer kan eksempelvis være forbehold vedr. pris, tidsfrister mm. Naturstyrelsen er dog berettiget til at afvise ethvert tilbud med forbehold uanset forbeholdets karakter.

Du skal underskrive tro- og loveerklæringen jf. bilag 5, og indsende den sammen med din tilbudsblanket.

Hvis du ikke skriver under på erklæringen, eller du er dømt for grovere overtrædelser af dyreværnsloven, og overtrædelsen efter et konkret skøn kan vurderes at have relevans for din varetagelse af den udbudte kontrakt, så kan Naturstyrelsen afvise dit tilbud. Det samme gælder, hvis Naturstyrelsen er vidende om, at du tidligere har misligholdt en forpagtnings- eller græsningskontrakt med Naturstyrelsen.

5. Vurdering af tilbud
Naturstyrelsen vælger at indgå en aftale med den/de, der giver det for Naturstyrelsen økonomisk mest fordelagtige tilbud.

6. Kontraktgrundlag
Der indgås aftale om græsningen på baggrund af kontraktudkastet, jf. bilag 2.

7. Annullation
Naturstyrelsen forbeholder sig ret til at annullere det samlede udbud indtil udbudsforretningen er afsluttet med endelig indgåelse af kontrakt, såfremt der foreligger en ikke-usaglig begrundelse herfor.

8. Tidsplan

20. marts 2024Offentliggørelse af udbudsmateriale
8. april 2024 kl. 11.00Frist for modtagelse af tilbud
10. april 2024Forventet ordretildeling.
15. april 2024Forventet kontraktindgåelse.
15. april 2024Kontrakten træder i kraft

9. Spørgsmål og rettelser
Hvis du har spørgsmål eller forslag til rettelser til udbudsmaterialet, kan du kontakte ordregiver som anført øverst i annoncen.