Naturstyrelsen Vestjylland udbyder forpagtning af græsningsareal Vest Stadil Fjord_vest fra 1. januar 2026

Budfrist d. 26. marts 2025 kl. 12.00.

Forpagtningen udbydes af:

Naturstyrelsen Vestjylland
Gl. Landevej 35, 7620 Lemvig
Telefonnummer: 72543664
Kontaktperson: Janni Kristiansen, tlf.: 41392442 og e-mail: janek@nst.dk eller Tanja Kaiser, 91334717 og takik@nst.dk

1. Beskrivelse af forpagtningen

  • Arealets art og geografiske beliggenhed, jf. bilag 1.
  • Det omfattede areal i ha inkl. markbloknr. og gældende tilsagn ses i tabellen herunder.

Navn på areal

Navn på arealMarkbloknr. (matrikel nr.)HaGældende tilsagn

Tidsperiode for forpagtning

Vest Stadil Fjord_vest 1446231-96, matrikel nr. 1g Husby Klit, Husby

32,77

1.650 kr./ha i perioden 2020 til og med 2025

1. januar 2026 til og med 31. december 2030
Vest Stadil Fjord_vest 2447230-39, del af matrikel nr. 12d Husby Klit, Husby

31,65

1.650 kr./ha i perioden 2020 til og med 2025

1. januar 2026 til og med 31. december 2030
Total 

64,42

1.650 kr./ha i perioden 2020 til og med 2025

1. januar 2026 til og med 31. december 2030

  • Fornyelse af PLG-tilsagn for 2026 og frem ad aftales med Bortforpagter, når kontrakten er indgået.
  • Arealet afgræsses med kvæg og/eller heste. 
  • Arealet bortforpagtes for en 5 årig perio­de fra 1. januar 2026 til den 31. december 2030. Kontrakten kan, hvis begge parter ønsker det, forlænges én gang for 5 år.
  • Dyrene må udbindes fra 1. maj til 31. oktober såfremt vejret tillader det.
  • I perioden 1. maj til 15.juni skal der om muligt højst gå 0,4 SK/ha svarende til 26 voksne dyr, for at reducere risikoen for redetramp. Fra 15. juni ønskes græsningstrykket øget til ca. 0,6 SK/ha, svarende til ca. 39 voksne dyr, som bør sikre, at arealerne ikke optrædes, men samtidig sikrer, at arealerne fremstår godt afgræssede/lav græshøjde (ca. 10 cm) når dyrene hjemtages.
  • Alle arealer er beliggende i ulvezone. De græssende dyr skal derfor i udgangspunkt være min. 1,20 m i stanghøjde. Alternativt skal anvendte dyr mindre end 1,20 m i stanghøjde kunne udskiftes til dyr med en stanghøjde på min. 1,20 m indenfor 5-8 dage, hvis/når dette henstilles fra Bortforpagter.
  • Arealet må ikke afgræsse i perioden november til og med april. Alle dyr skal derfor være fjernet fra arealet senest den 31. oktober, medmindre andet er aftalt skriftligt med bortforpagter.
  • Særligt opsøgende dyr eller særligt nervøse dyr (uvane dyr) må ikke færdes på arealet. Ansvaret for dyrene og den skade, de måtte forvolde, påhviler i enhver henseende Forpagter. Henstillinger fra Bortforpagter vedr. fjernelse af uvane dyr skal efterkommes af Forpagter inden for 1 uge.
  • Dyr i dårlig sundhedstilstand eller dårligt huld må ikke gå på Naturstyrelsen arealer. I forår, sommer og efterårsperioden, hvor der ikke er vinterlignende vejr, må dyrene ikke være under huld 2½ (skala fra 1 til 5).
  • Bortforpagter sørger for, at der er opsat et funktionelt og vedligeholdt 2-trådet hegn tilsluttet 1 230 V spændingsgiver i et aflåst skab. Forpagter er ansvarlig for vedligeholdelse af hegnet i forpagtningsperioden og skal selv afholde udgifterne dertil, dette indebærer fx slåning under hegnet, holde hegnslinjen fri for opvækst, udskiftning af hegnspæle med FSC-certificerede robiniepæle, klargøring af hegnslinje om foråret, lukke for vandet om vinteren og tage vandkar med hjem om vinteren m.m.
  • Der er etableret adgang til drikkevand på arealet, men det er altid Forpagters ansvar at sørge for, at dyrene til enhver tid har adgang til rent og tilstrækkeligt drikkevand.
  • Forpagter har i græsningssæsonen, fra 15. august til 31. oktober, mulighed for at foretage mekanisk bekæmpelse af lysesiv, hvor disse findes i massive forekomster.
  • Offentligheden har adgang til at færdes på arealet
  • Der er ikke skygge i form af træer eller læskur på arealet, og det anses ikke for muligt at etablere skygge i form af træer, læskur eller lignende på arealet, som kan opfylde kravene for skygge til kvæg af malkekvægrace eller krydsningsdyr (50 % malkekvægsrace eller derover) i varme perioder. Derfor må der ikke gå kvæg af malkekvægrace eller krydsningsdyr (over 50 % malkekvægsrace eller derover) på arealet.
  • Kemiske bekæmpelsesmidler og kalk må ikke anvendes på arealet. Gødning må ikke udbringes, ud over den gødning græssende husdyr efterlader, på arealet.
  • Jordbehandling, tilplantning eller tilsåning af arealet må ikke foretages.
  • Yderligere information om vilkår kan findes i kontraktudkastet jf. bilag 2

Foder fra arealet anses for forurenet med PFAS for så vidt angår fødevareproducerende kvæg iht. Bekendtgørelse nr. 1386 af 29/11/2023 om per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) i kvæg og får, idet der ved stikprøver taget den november 2022 blev konstateret PFAS-koncentrationer over indikatorværdierne herfor. Forurening er ikke siden blevet afkræftet ved blod- eller kødprøver fra dyr, der har indtaget foder fra arealet.

Arealet må derfor kun uden restriktioner græsses med heste.

Da hele eller dele af arealet er Natura 2000-område og §3-område og omfattet af tilsagn om tilskud til pleje af græs- og naturarealer kan der søges om tilladelse til at græsse arealet med kvæg, hvorved dyrene, deres afkom og animalske produkter fra disse ikke vil kunne anvendes som fødevarer medmindre det kan dokumenteres ved blodprøve at dyret/dyrene ikke udgør en risiko for fødevaresikkerheden jf. Bekendtgørelse nr. 1385 af 29/11/2023 om tilladelse til afgræsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn.

Hvis arealet ønskes afgræsset med kvæg, skal der opnås tilladelse til græsning med kvæg i overensstemmelse med Bekendtgørelse nr. 1385 af 29/11/2023 om tilladelse til afgræsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn.

Anmodning om tilladelse til græsning af forurenede områder med særlige naturbeskyttelseshensyn, skal indsendes til Fødevarestyrelsen senest 30 dage inden, at dyrene skal anvendes til græsning af det forurenede område. Kopi af tilladelsen skal sendes til bortforpagter inden udbinding af dyrene.

Forpagter kan kontakte Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet: 29@fvst.dk, såfremt forpagter har spørgsmål til PFAS og græsning.

2. Afgivelse af tilbud

Naturstyrelsen ønsker tilbud på forpagtning for ovenstående areal på de vilkår, der er beskrevet i kontraktudkastet, jf. bilag 2. Hvis du ønsker at afgive et tilbud, skal det ske via tilbudsblanketten, jf. bilag 4.

Den pris, du angiver på tilbudsblanketten, skal både være prisen årligt pr. ha i DKK ekskl. moms og den samlede årlige pris ekskl. moms for det udbudte areal.

Du skal være opmærksom på, at prisen reguleres årligt med nettoprisindekset for januar måned i opkrævningsåret.

På tilbudsblanketten skal du klart og entydigt angive, hvilken fysisk eller juridisk person der er tilbudsgiver og dermed ansvarlig over for ordregiver.

Tilbudsblanketten med tilhørende bilag skal være skrevet på dansk.

Tilbudsblanketten skal sendes til Naturstyrelsen Vestjylland, Gl. Landevej 35, 7620 Lemvig eller på e-mail til udbudvjy@nst.dk.

Når du sender dit tilbud, skal du tydeligt markere det med ”Tilbud på forpagtning af Vest Stadil Fjord_vest" og med "Må ikke åbnes i postmodtagelsen".

Naturstyrelsen gør opmærksom på, at dyrkningsbegrænsninger og andre særlige forhold i forpagtningskontrakten kan have betydning for dine muligheder for at opnå tilskud til arealerne. Såfremt du planlægger at søge tilskud, herunder grundbetaling, bærer du alene ansvaret for, at støttebetingelserne kan opfyldes. Du opfordres til at undersøge betingelserne for de relevante støtteordninger, og hvorvidt disse kan opfyldes på de forpagtede arealer med de anførte dyrkningsbegrænsninger, evt. med bistand fra din egen rådgiver.

3. Frist for afgivelse af tilbud

Du skal sende tilbudsblanketten, så den er modtaget i Naturstyrelsen på mailadresse: udbudvjy@nst.dk  eller pr. post på Naturstyrelsen Vestjylland, Gl. Landevej 35, 7620 Lemvig senest d. 26. marts 2025 kl. 12.00. Tilbud modtaget efter dette tidspunkt vil ikke blive taget i betragtning. 

Når du har afgivet dit tilbud, er du forpligtet til at vedstå det i 30 kalenderdage fra tilbudsfristens udløb, dog kun indtil der er indgået kontrakt. Hvis Naturstyrelsen accepterer dit tilbud i vedståelsesperioden, er du derfor forpligtet til at skrive under på kontrakten. Efter du har underskrevet kontrakten, kan du kun træde ud af den i forhold til kontraktens bestemmelser om opsigelse.

De tilbud, der modtages rettidigt, vil blive åbnet umiddelbart efter tilbudsfristens udløb. Du har som tilbudsgiver ikke adgang til at overvære åbningen af tilbud.

4. Forbehold

Hvis du i dit tilbud har taget væsentlige forbehold for grundlæggende elementer i udbudsmaterialet, kan det medføre, at Naturstyrelsen ikke tager dit tilbud i betragtning. Grundlæggende elementer kan eksempelvis være forbehold vedr. pris, tidsfrister mm. Naturstyrelsen er dog berettiget til at afvise ethvert tilbud med forbehold uanset forbeholdets karakter.

Du skal underskrive tro- og loveerklæringen jf. bilag 5, og indsende den sammen med din tilbudsblanket.

Hvis du ikke skriver under på erklæringen, eller du er dømt for grovere overtrædelser af dyreværnsloven, og overtrædelsen efter et konkret skøn kan vurderes at have relevans for din varetagelse af den udbudte kontrakt, så kan Naturstyrelsen afvise dit tilbud. Det samme gælder, hvis Naturstyrelsen er vidende om, at du tidligere har misligholdt en forpagtnings- eller græsningskontrakt med Naturstyrelsen.

5. Vurdering af tilbud

Naturstyrelsen vælger at indgå en aftale med den, der giver det højeste tilbud.

6. Kontraktgrundlag

Der indgås aftale om forpagtningen på baggrund af kontraktudkastet, jf. bilag 2.

7. Annullation

Naturstyrelsen forbeholder sig ret til at annullere det samlede udbud, eller udbuddet for de enkelte delarealer indtil udbudsforretningen er afsluttet med endelig indgåelse af kontrakt, såfremt der foreligger en ikke-usaglig begrundelse herfor.

8. Tidsplan

25. februar 2025Offentliggørelse af udbudsmateriale
26. marts 2025 kl. 12.00Frist for modtagelse af tilbud
Uge 13, 2025Forventet ordretildeling
Uge 14, 2025Forventet kontraktindgåelse
1. Januar 2026Kontrakten træder i kraft

9. Spørgsmål og rettelser

Hvis du har spørgsmål eller forslag til rettelser til udbudsmaterialet, kan du kontakte ordregiver som anført øverst i annoncen.