Med meget få materialer kan du tappe birkesaft, og da det indeholder diverse vitaminer og mineraler (sukker, aminosyrer, c-vitamin, magnesium med flere), er det endda sundt. Lige nu i marts og april forbereder birketræer sig på forårets komme ved, at suge ekstra meget vand op af jorden, da det skal bruge den energiholdige saft til dannelsen af nye knopper og skud. Så snart birketræets blade er sprunget ud, kan man ikke tappe mere saft.
En god tapning kan give op til 10 liter saft i døgnet, og det påvirker ikke træets vækst. Se Simon gå processen igennem videoen herunder.
Det skal du bruge:
- Et messingrør eller lignende
- En plastikslange, som er godkendt til fødevarer
- En flaske eller anden beholder til saften
- Et bor
- Noget snor, i videoen bruger Simon sejlgarn
- En dyvel, eller en kniv til at snitte et stykke træ
- En hammer
Sådan gør du:
- Bor et huld i træet, omtrent 10 cm, aldrig helt ind til træets midte
- Isæt messingrøret
- Brug en plastikslange til at føre saften til beholderen, eller bind beholderen til messingrøret
- Når man har tappet sin saft, lukkes hullet i træet med en dyvel eller en tilsnittet gren
Husk at man skal have ejeren af træets samtykke til tapningen.