Mange har hørt om fuglekongen, der jo er kendt som Danmarks mindste fugl. Den rødtoppede fuglekonge er en nær slægtning og anelse større men til gengæld smukkere med mosgrøn ryg, gul skulder, og bredt hvidt øjenbryn med sort indramning. Og så har hannerne endda også en flot orangerød isse, som har givet fuglen sit navn.
Den rødtoppede fuglekonge er en forholdsvis ny art i Danmark idet den først blev registreret som ynglefugl i 1961. Arten har siden da bredt sig, og den findes nu flere steder i Danmark.
I Ganløse Ore trives den rødtoppede fuglekonge, og man kan hvert år høre arten synge flere steder i skoven. Den er meget tilknyttet blandede gran- og løvtræbevoksninger, og den er forholdsvis sikker at se eller høre i skoven tæt på Christianshøjvej. Normalt må man dog nøjes med at høre dens sang og måske få et glimt af den højt oppe i trækronerne.
Den rødtoppede fuglekonge foretrækker steder hvor gran og løvtræ vokser i nærheden af hinanden. Det kan være rødgran, som grænser op til en bøgebevoksning i samme højde på hver side af en skovvej eller en bevoksningsgrænse. ”Hvor de krav er opfyldt, har jeg ofte fundet arten på steder med lysbrønde, dvs. hvor der er lidt mere lysåbent end i den omgivende skov. Sådanne steder er der nemlig læ, lys og varme, der tiltrækker insekter og edderkopper, som er føde for den rødtoppede fuglekonge. Så her er en art, som har brug for grantræer.” Forklarer Jesper Brodersen.
Fuglekongen får normalt to kuld om året. Fuglene kan ligefrem have store unger i den første rede, samtidig med at hunnen har lagt æg i den næste. Hannen har så hovedansvaret for at fodre det første kuld, mens hunnen ruger på de nye æg. Med to store kuld på omkring 20 æg vejer de tilsammen omkring 3 gange så meget som hunnen. Det er en helt utrolig præstation af en fugl, som ikke vejer mere end et ark A4-papir.