Netop nu: Foråret og mårhunden er på vej

Går du en tur i Naturstyrelsens plantager kan du i øjeblikket møde skilte, der advarer om videovervågning. Men bare rolig, det er ikke dig der skal overvåges. Det er derimod mårhunden, som ved hjælp af såkaldte ”baitpladser” skal lokkes ind foran de opsatte vildtkameraer, så vi kan se hvor de færdes.

I takt med de stigende temperaturer bliver mårhunden mere aktiv, og efter vinterens dvaletilstand er den nu sulten og på udkig efter en mage. En voksen tæve får i gennemsnit 11 hvalpe pr. kuld, og derfor er de kommende måneder de bedste til at bekæmpe mårhunden, så tæverne ikke når at sætte sine hvalpe i maj-juni.

Metoden som Naturstyrelsen anvender er simpel, men effektiv: Udlagt foder lokker mårhunden til en plads med et skjult vildtkamera, så man kan se hvornår mårhunden kommer. En bevæbnet reguleringsjæger kan derefter tage til baitpladsen, og vente til mårhunden kommer, så den kan skydes. Mårhunden er en invasiv art i Danmark, og er primært aktiv i de mørkeste timer på døgnet. Derfor må reguleringen må foretages hele døgnet, herunder ved brug af natkikkertsigte og termisk spotter. Som de fleste andre vilde dyr kan mårhunden ikke lide lugten af mennesker, så opdager du en baitplads er det en god ide at holde afstand til den, så du ikke afsætter fært på pladsen og bortskræmmer mårhunden.

Af etiske årsager regulerer Naturstyrelsen ikke mårhund i den periode, hvor hvalpene er afhængige af forældredyrene, og derfor sættes indsatsen på pause omkring 1. maj. Du kan læse mere om mårhunden på siden her: www.sgavmst.dk/mårhund