Eghjorten er tilbage og trives i Jægersborg Dyrehave

En ny rapport udarbejdet for Naturstyrelsen af Zoologisk Have København slår fast, at udsætningen af den sjældne bille eghjorten i Jægersborg Dyrehave har givet et godt resultat. Her 10 år efter udsætningen af eghjort kan det nemlig konstateres, at eghjorten har ynglet i to generationer, og har spredt sig til nye områder i Dyrehaven

”Vi er virkelig glade og tilfredse med, at udsætningen af Eghjort er lykkedes og at vi nu med sikkerhed kan sige, at Eghjorten er tilbage i Danmark. Det er helt fantastisk og vi håber nu på, at den lille bestand fortætter med at trives og udbrede sig yderligere”, siger biolog i Naturstyrelsen Nordsjælland, Lise Vølund, som deltager i projektet og har været med til at undersøge bestanden.

Naturstyrelsen og Zoologisk Have København gennemførte sommeren 2023 undersøgelser af, om eghjorten stadig fandtes på udsætningsstederne. På de i alt 26 feltundersøgelser blev der observeret syv levende eghjorte på eller relativt tæt ved udsætningslokaliteterne. Desuden er der på den nationale artsportal arter.dk fundet flere individer op mod 600 meter fra nærmeste udsætningssteder.

”Selvom vi fandt få levende individer under undersøgelsen, er vi glade meget glade for resultatet. Det er første gang, at der er blevet lavet en systematisk undersøgelse af bestanden i Danmark, og derfor er der nogle faktorer ift. metoden, der har kunne medvirke til det relativt lave antal fund. Det er bl.a. tidspunkt på aftenen, vejrforhold og artens lange livscyklus. Vi er derfor ret overbeviste om, at bestanden er en del større end de syv individer, der blev observeret”, siger zoolog Signe Ellegaard fra Zoologisk Have København.

Eghjorten er Europas største bille og kan blive op til 9 cm lang. Billen var oprindeligt udbredt i Danmark, men forsvandt op igennem 1900-tallet og det sidste fund med belæg er fra 1952. Eghjorten blev genudsat i Jægersborg Dyrehave i årene 2013-2018. Larverne lever i og i nærheden af dødt ved fra gamle træer, som ligger i skovbunden og langsomt rådner. I Jægersborg Dyrehave er betingelserne for eghjorten derfor gode, da man igennem mange år har efterladt gamle træer i skovbunden, når de er væltet af storme eller alderdom.

Naturstyrelsen og Zoologisk Have har lavet en videofilm, som fortæller mere om projektet med overvågning af eghjorten, se filmen her.