Nu begynder arbejde.
Dette arbejde begynder Naturstyrelsen på den 12/12 i samarbejde med Poda Hegn, Linstrup Skovservice og Vand Schmidt aps. Der vil blive knus hegnslinje og områder på den høje del af Store Okseø.
Til at begynde med bliver der tale om geder som skal starte med at afgræsse de gamle engarealer. Afgræsningen begynder fra foråret 2025.
Der vil stadig være fuld adgang til at vandre rundt på hele øen for besøgende. Strandengen og den primitive overnatningsplads samt bådebroen vil være hegnet fra, således at de græssende dyr ikke kommer ind på lejrpladsen.
Foto: Naturstyrelsen Sønderjylland
Afgræsningen er god naturpleje.
Naturpleje af vores eksisterende enge og overdrev er afgørende for at forbedre biodiversiteten i landskabet, og afgræsning er en af de bedste måder at pleje naturarealer på. Afgræsning vil over tiden være med fjerne nærringsstoffer, og dermed fremme den mere sjældne biodiversitet som ikke kan vokse i tilgroede eller næringsrige områder. Dette giver variation i landskabet og sikrer de levesteder og fødemuligheder, som er en betingelse for at opretholde et rigt dyre- og planteliv.
At arealet bliver afgræsset er også med til at sikre udsigt og tilgængeligt på arealerne til glæde for friluftslivet på Store Okseø.
Øens Historie.
Okseøerne optræder for første gang i historiebøgerne på Kong Valdemars tid i år 1231. Øerne fik deres navn fordi de netop blev brugt til afgræsning og opfedning af kvæg.
Den 8 ha. store ø, som ligger ca. 500 meter fra Sønderhav, har formentligt været beboet siden 1500-tallet, hvor indbyggerne ernærede sig af landbrug og fiskeri. Derudover har der både været drevet bådeværft, færgeforbindelse og beværtning på øen. Efter skiftende ejere og forpagtninger af øen, blev øens eneste beboelsesejendom fjernet i 2019, da det efterhånden var i meget dårlig stand. I dag ejer Ministeriet for Grøn Trepart øen, og driften forvaltes af Naturstyrelsen Sønderjylland.
Vest for Store Okseø ligger Lille Okseø. Denne ø ejes i dag af Københavns Lærerforenings Kolonier, og der er derfor ikke offentlig adgang.
Friluftslivet
Store Okseø er i dag ubeboet, og fungerer nu som udflugtsmål for turister som ønsker at prøve kræfter med primitivt friluftsliv.
De eneste bygninger som findes på øen i dag er nemlig 4 primitive shelters og et muldtoilet, som skal bookes på forhånd. Det er kun muligt at komme til øen ved egen hjælp. Skal du der over, skal du selv medbringe vand, mad og evt. brande til bålpladsen til eget forbrug. Så hvis du er sejler eller roer, og ønsker oplevelsen af at gå i land på en ubeboet ø, er det muligt at få en unik oplevelse på Store Okseø.
På trods af de nødvendige forberedelser for at komme på tur til Store Okseø, har øen vist sig at være et meget populært udflugtsmål for borgere og turister gennem de seneste sæsoner.
At besøgende fremover også kan opleve græssende dyr på øen, vil kun bidrage til spændende oplevelser på den smukke naturperle i Flensborg Fjord.
Har du spørgsmål til arbejde kontakt skovfoged Christian Mikkelsen ved Naturstyrelsen Sønderjylland på 72 54 35 30
Foto: Naturstyrelsen Sønderjylland