Nu går arbejdet i gang med skovgenopretning i Nystrup Plantage

- Der skal blandt andet skabes mere lys og dødt træ i skovbunden i Nystrup Plantage.

Erfaringerne fra arbejdet skal deles med andre europæiske lande i et nyt opslagsværk.

Som del af det EU-finansierede forskningsprojekt SUPERB, skal Naturstyrelsen Thy i gang med en række forskellige forvaltningstiltag i starten af februar måned. Projektet strækker sig over 4 år.

I Nystrup Plantage genoprettes skovens naturlige biodiversitet på forskellige måder og med grundige registreringer før og efter indsatserne:

”Den viden vi får her i Thy er ret unik og med til at fortælle resten af verden om, hvordan man kan øge biodiversiteten i skov, fordi vi får en dybdegående viden om effekterne i skoven og hvilke arter, der profiterer af de forskellige tiltag” fortæller biolog Cornelia Maj Christensen, NST Thy.

Nationalpark Thy bidrager til den grundlæggende dataindsamling før og efter skovgenopretningen, her måles bl.a. på mosser, svampe og skovstrukturer.

De data og erfaringer vi får her i Thy, vil blive delt med resten af verden for at bidrage til viden om, hvilke værktøjer man kan bruge -
når man gerne vil genoprette skov og gøre den mere varieret til fordel for biodiversiteten. Det er formålet at lave én stor ”kogebog” for alle 12 EU lande, der er med i projektet.

Mere lys og flere døde træer.

Konkret vil det betyde, at vi kommer til at fælde noget af den mørke skov, der primært består af sitkagran, som er plantet for mange år siden for at producere tømmer.

Sitkagran er invasiv dvs. den udkonkurrerer de naturligt hjemmehørende arter.

Der er ikke ret mange arter der er knyttet til sitkagran og derfor vil vi gerne have flere hjemmehørende træarter og buske i stedet for, der bidrager til en højere biodiversitet.

Område med sitka, der skal fældes for at skabe mere lys og variation

"Der kommer ikke meget lys ned på skovbunden i en tæt nåleskov, og da de fleste planter skal bruge lys for at gro, vil vi skabe en lysere og mere åben skov – for jo mere lys - jo flere planter – og jo flere planter og varme
jo flere insekter – jo flere insekter – jo flere fugle og flagermus, er der også" forklarer Cornelia Maj Christensen.

Derudover skal vi skabe flere døde træer, både stående og liggende. Dødt træ er levested for over halvdelen af de truede arter i skoven. Der vil blive fjernet det øverste lag af jord i områder, hvor der tidligere har været lavet hø, for at blotlægge noget af den kalk, der er i området. Projektområdet er placeret på toppen af en kalkknold, der huser et stort potentiale for kalkelskende arter.

Endelig vil der være en kontrolleret afbrænding af skovbunden for at bekæmpe opvækst af sitka og for at øge væksten af skovfyr. Det vil skabe gode forhold for de svampe og insekter, der er knyttet til brand.

Lokalbefolkningen blev hørt.

Naturstyrelsen Thy afholdt 2 workshops i henholdsvis efterår 2022 og 2023, hvor alle interesserede kunne komme med ønsker og forslag til hvordan vi kan forbedre naturen og de rekreative forhold.

Særligt har vores workshops vist os, at der er et behov for at gentænke faciliteter for friluftsliv, så de afspejler forandringerne i skovene og den øgede variation i landskabet.

"Vi gør naturen endnu vildere, fordi vi gerne vil øge biodiversiteten, men det er vigtigt, at de lokale stadig føler, at de kan bruge arealerne. Derfor er det også godt for projektet,
at vi har fået input fra de forskellige interessenter undervejs" - fortæller Friluftsmedarbejder Malthe Lehrmann NST Thy og fortsætter:
"Men vildere natur skaber bare endnu vildere naturoplevelser. Man skal ikke afholde sig fra at tage af sted"


Lokalbefolkningen, HF Imagine og Outdoor og organisationer som Nationalpark Thy og Biologisk Forening for Nordvestjylland spiller en afgørende rolle i projektet.

Hvis du vil vide mere om projektet kan du læse mere her:

https://naturstyrelsen.dk/ny-natur/andre-naturprojekter/superb-projekt-om-skovgenopretning-paa-tvaers-af-europa

og her kan du læse mere om samarbejdet med HF-eleverne fra HF Imagine og Outdoor linjen i Svankjær:

https://naturstyrelsen.dk/kontakt-os-lokalt/lokale-nyheder/2023/december/nyt-samarbejde-hf-elever-skal-hjaelpe-naturstyrelsen-thy-med-at-oege-biodiversiteten