Der bliver fældet træer - i Jægersborg Hegn

Naturstyrelsen får travlt de næste måneder, inden fuglenes yngletid, med at fælde træer i Jægersborg Hegn.

”Det gør vi for at hjælpe den urørte skov godt på vej, så Jægersborg Hegn hurtigt kommer til at ligne resten af Dyrehaven, til glæde for både dyr, planter og dem der bruger skoven” forklarer skovfoged Jacob Skriver fra Naturstyrelsen

”Store maskiner skal nu i gang, men det er nødvendigt for at skoven hurtigere kan blive en naturlig del af den eksisterende Jægersborg Dyrehave med græssende hjorte og afstand mellem træerne”, uddyber Jacob Skriver.

Der er tale om tyndinger, som bliver udført i 2 arbejdsgange: Første tynding som netop er startet, og som slutter i april inden fuglenes yngletid, og anden tynding, som starter i august-september, når fuglenes yngletid er overstået.

Arbejdet bliver udført som manuelt arbejde kombineret med maskinarbejde, der dels udføres af en stor skovningsmaskine, der fælder de store træer og dels en såkaldt klipper, der, som navnet siger, klipper småtræer ned og lægger dem i bundter til senere udkørsel.

Målet er at skabe en mere åben skov med det særlige ”Dyrehavepræg”. 

De skæve eksistenser bliver tilbage mens de lige og, i biodiversitetsmæssig forstand, kedelige træer forsvinder.

Ligeledes fældes der en del ahorn, der ofte gror op og overskygger de flotte ege og andre mere spændende træarter med en større biodiversitet tilknyttet. Der bliver af samme grund ikke fældet store og gamle træer, hvilket vil sige træer, der er ældre end 150 år.

Efter fældningen vil stammerne bliver kørt ud til skovvejene, og der kommer så senere en lastbil og henter dem.

Det, som klipperen lægger ned, bliver i første omgang efterladt i bunker inde mellem træerne, da der ikke er plads langs vejene da tømmeret ligger der og fylder.

Senere bliver det klippede kørt ud og hentet for at blive til flis og derved til varme og strøm på elværker.

Det overordnede mål er større biodiversitet, og derfor skal det meste af træet væk. Samtidig opnår vi, at det er meget nemmere for skovens brugere at færdes mellem træerne ligesom hjortevildtet får adgang til at færdes overalt. Vi speeder derved processen med at omdanne den sydlige del af Jægersborg Hegn til at blive en integreret del af Dyrehaven.

Plads til større biodiversitet – fældninger giver lys og plads i skovbunden så nye arter af dyr, svampe og planter kan indfinde sig.

”Fældningerne bliver planlagt og gennemført, så vi sikrer os, at der er god og tilpas stor afstand til eksempelvis redetræer og grævlingegrave. I Naturstyrelsen registrerer vi sammen med mange dygtige frivillige, hvor eksempelvis ravne og rovfugle har deres redetræer, flagermus bor og grævlingerne har deres grave. Alle disse registreringer gemmer vi på vores ”Pas På Kort”, så vi kan holde den nødvendige afstand og tage de nødvendige hensyn, når vi arbejder med naturgenopretning i nærheden,” forklarer Jacob Skriver.

Jægersborg Dyrehave vokser

Den sydlige del af Jægersborg Hegn skal indlemmes i Dyrehaven samtidig med, at der sættes hegn om den nye del.

Dermed vokser Dyrehaven og slutter i nordlig retning ved Skodsborgvej i stedet for ved Raadvad og Mølleåen. Du kan se her på kortet, hvor det nye hegn kommer til at gå, og hvor der laves porte og låger.

Arbejdet med at opsætte det nye hegn, porte og låger er planlagt til at skulle udføres i perioden fra primo februar til primo april, hvorefter Dyrehaveudvidelsen vil blive indviet.

Hold afstand for din egen sikkerheds skyld

Fældningerne kan desværre ikke ske helt uden gener for skovenes daglige brugere. Det kan derfor være nødvendigt at omlægge sin rute for den daglige tur i skoven. Det skyldes, at bevoksninger, hvor fældningsarbejdet aktuelt finder sted, kan være afspærret for at sikre, at ingen uforvarende forvilder sig ind i et farligt område, hvor maskiner er i færd med at fælde træer. De store skovveje ryddes løbende for grene, de mindre stier ryddes, når arbejdet er afsluttet. Små trampestier må skovgæsterne selv optrampe igen.

Det er vigtigt, at du som besøgende altid holder en god sikkerhedsafstand til maskiner og skovarbejdere og respekterer anvisninger og afspærringer.

Hvornår udføres indgrebene?

I første omgang vil fældningerne ske frem til 1. april.

Du kan se mere om, hvor og hvorfor der fældes på Naturstyrelsens hjemmeside her.