Lokale samarbejder bidrager til viden om sårbare arter på Naturstyrelsens arealer

To skovmår, der løber sammen over en væltet træstamme i Horserød Hegn. Vildtkamera, Projekt Skovmår

Skovmåren er mere udbredt end forventet i de nordsjællandske småskove og hegn, odderen findes med sikkerhed i Nordsjælland, og antallet af ynglende hedelærker er dalende i Gribskov. Det er blot nogle af resultaterne fra et travlt 2023, hvor Naturstyrelsen Nordsjælland har indgået i lokale samarbejder for at blive klogere på de sårbare dyrearter, som lever på statens skov-og naturarealer.

Samarbejdspartnerne er blandt andet Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Århus Universitet, Københavns Universitet og ikke mindst – en stor del frivillige fra lokale naturforeninger, som hjælper med at indsamle data.

Vi sætter stor pris på de værdifulde samarbejder, hvor vi får hjælp til at samle store mængder data ind på statens arealer. Det hjælper os til at blive klogere på udbredelsen af de sårbare arter og en viden vi tager med os i forvaltningen af vores arealer. Som eksempel planlægger vi målrettede tiltag i Gribskov for at sikre levesteder for hedelærke og rødrygget tornskade. Derudover er ny viden med til at øge befolkningens bevidsthed på naturen og er forhåbentlig med til at næste tur i skoven bliver lidt mere spændende”, fortæller biolog Lise Vølund fra Naturstyrelsen Nordsjælland.

Nat-og skumringsdyr som skovmår, ilder og lækat er svære at overvåge og er ikke omfattet af den nationale Novana-overvågning. Viden om disse arter har indtil nu derfor været sparsom.
Skovmårprojektet med Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Århus Universitet har derfor bidraget til ny viden ved systematisk indsamling af data om skovmåren, valideret af Århus Universitet, der ellers ikke er tilgængelig.

Samarbejdet forsætter med et ilderprojekt. Projektet har, ligesom skovmårprojektet, til formål at registre forekomsten af ilder ved kameraovervågning, de steder man formoder ilderen lever. Ilderen forekommer ligesom skovmåren i skov, men er i langt højere grad tilknyttet de mere lysåbne fugtige habitater. Udover at projektet bidrager til en kortlægning af ilderen, får vi samtidig indsigt i hvilke andre nataktive rovdyr, der færdes på de vandløbsnære lysåbne arealer.

Eksempler på værdifulde samarbejder på Naturstyrelsens arealer i Nordsjælland i 2023 kan nævnes:
- Oplysninger om forekomst af sårbare fugle på Naturstyrelsen arealer, samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening Nordsjælland, som fortsætter i 2024, caretaker-netværk https://www.dof.dk/aktiv-i-dof/lokalafdelinger/caretakernetvaerket
- Kortlægning af odder i Nordsjælland, samarbejde med studerende fra Københavns Universitet.
- Kortlægning af botaniske klenodier, flagermus og edderkopper - rapporter fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland https://nationalparkkongernesnordsjaelland.dk/indsatser/forskning-og-rapporter

Har man lyst til at deltage i at indsamle viden om arter på Naturstyrelsens arealer, kan man enten tjekke muligheder i de konkrete projekter, eller som studerende fra uddannelsesinstitutioner se styrelsens liste over projekt idéer. - https://naturstyrelsen.dk/om-naturstyrelsen/job-og-uddannelse/studerende