Blomsterende buske indplantes, græssende kvæg finder føde ved skovenge og i krattene og ikke-hjemmehørende træarter bliver fjernet.
Dét er indholdet i forvaltningsplanen for Tisvilde Hegn, som netop er blevet færdig og klar til at blive udført. Planen sætter rammerne for, hvordan naturen skal gøres vildere – og næste step bliver at gennemføre aktiviteterne:
”Det bliver spændende, at komme i gang med omstillingen fra produktionsskov til biodiversitetsskov og i de kommende år, at følge udviklingen og se, hvordan skoven gradvist ændrer karakter og bliver mere forvildet til glæde for en lang række af insekter, dyr og planter”, siger skovrider Søren Oldenburg.
Træerne bliver gamle
I de urørte skove er den kommercielle træproduktion ved at blive udfaset – hvilket betyder, at træerne får lov til at blive ældgamle og mosbegroet. Da skovene længe har været designet til skovdrift, er det nødvendigt med en vis naturgenopretning af områderne.
Derfor vil Naturstyrelsen Nordsjælland også arbejde i Tisvilde Hegn, Asserbo Plantage og Liseleje Plantage over den kommende periode. Her vil vi blandt andet fælde træer, som ikke hører naturligt hjemme i Danmark. De træer har nemlig få arter knyttet til sig – modsat de hjemmehørende træarter.
Planen for Tisvilde Hegn er kun én ud af 52 forvaltningsplaner for urørt skov, som er klar til at blive udført på landsplan. Planerne dækker blandt andet dele af Rold Skov i Jylland, Tisvilde Hegn i Nordsjælland og Vigelsø nord for Odense. Naturstyrelsen Nordsjælland har nu færdiggjort 6 forvaltningsplaner. Flere er på vej.
343 høringssvar på landsplan
De 52 forvaltningsplaner var i høring fra d. 15. december 2023 til d. 1. marts. 2024. I alt kom der 343 høringssvar fra borgere, interesseorganisationer, kommuner, statslige myndigheder og andre parter.
Forvaltningsplanerne for urørt skov på statens arealer er et led i udmøntningen af Natur- og Biodiversitetspakken fra december 2020.
Her blev afsat 888 mio. kroner til blandt andet at udlægge mere urørt skov - og dermed have op imod 75.000 hektar urørt skov, hvoraf op til ca. 70.000 ha er på statslige arealer.
Yderligere oplysninger:
Skovrider Søren Oldenburg, soebo@nst.dk eller projektleder Ditte C. Olrik, dicol@nst.dk