Nu er bestyrelsen nedsat for Naturnationalpark Mols Bjerge

Nu er de 19 repræsentanter fundet, der skal udgøre bestyrelsen for Naturnationalpark Mols Bjerge. Bestyrelserne erstatter de tidligere lokales projektgrupper, der var oprettet for hver af de 15 naturnationalparker.

Medlemmerne af bestyrelsen for Naturnationalpark Mols Bjerge kommer blandt andet fra Syddjurs Kommune, Mols i Udvikling, Nationalpark Mols Bjerge samt en lang række foreninger. 

Bestyrelserne skal sikre den lokale inddragelse i naturnationalparken og kan med den nye lokale formand Anne Sophie Gamborg komme med input til Naturstyrelsen om forvaltningen af natunationalparken. Anne Sophie Gamborg fortæller:

“Mols Bjerge er et fantastisk område med storslåede naturoplevelser. Jeg glæder mig til at stille mig i spidsen for en bestyrelse med en stor og bred lokal forankring. Det bliver spændende at bidrage til udviklingen af naturnationalparken med inddragelse af de lokale perspektiver og interesser. Mols Bjerge bruges af både de lokale borgere i Syddjurs Kommune, og der kommer også rigtigt mange turister fra både Danmark og fra udlandet. Vi skylder Mols Bjerge, at udviklingen respekterer både naturen og de mange forskellige interesser.”

Også skovrider for Naturstyrelsen Kronjylland, Peter Brostrøm, ser frem til samarbejdet:

“Vi ser meget frem til at få nogle gode og relevante input til både den konkrete etablering af naturnationalparken og den efterfølgende forvaltning. Formålet med naturnationalparken er at sikre og styrke biodiversiteten i området ved at naturen i højere grad kan udvikle sig på egne præmisser. Her er helårsgræsning med store græssende dyr en central del af forvaltningen. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser og et alsidigt friluftsliv for de mange, der gæster området. Opgaven bliver så vidt muligt at forene de forskellige hensyn.”

FAKTABOKS: Om Naturnationalpark Mols Bjerge

  • I Naturnationalpark Mols Bjerge får den vilde natur plads, og dermed styrkes biodiversiteten i området. 

  • Hovedformålet med naturnationalparkerne er at styrke områdernes natur og biodiversitet ved at give mulighed for etablering af større sammenhængende naturområder, hvor naturen i højere grad kan udvikle sig på egne præmisser. Samtidig skal naturnationalparken bidrage til spændende naturoplevelser. Naturnationalparken forvaltes med natur og biodiversitet som hovedhensyn.

  • Naturnationalparken drives uden landbrug eller skovbrug, og skoven henlægges som urørt skov. Der vil udvikles en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for de vilde dyr og planter.

  • I naturnationalparken vil græssende pattedyr være en vigtig brik i økosystemet. Dyrenes græsning, vandring, tråd, bid og skrab på træer og buske vil være med til at skabe lysninger og en mere varieret natur. 

  • Med naturnationalparkerne sikres der plads til, at den danske naturs naturlige dynamikker kan slippes fri. Det betyder, at skovene vil blive præget af flere gamle, væltede og rådnende træer.

  • Naturnationalpark Mols Bjerge rummer i dag et stort antal sjældne og truede arter af planter og dyr, som har brug for varierede levesteder, bl.a. den lysåbne, tørre natur og overgange til skov m.v.