Flere og flere føler sig generet
Naturstyrelsen får flere og flere henvendelser fra brugere af naturen, som har oplevet farlige situationer eller har oplevet, at de er blevet råbt an, på deres stilfærdig skovtur. Det er derfor vigtigt, at man som f.eks. cyklist ikke kun opfatter skovstierne som ens ret og mulighed til at udfolde sig.
Selvom man gør brug af ringeklokke eller på andre måder varsler om sin ankomst, så er det stadig cyklistens ansvar at sænke farten. Generelt skal man som cyklist hele tiden være opmærksom på, at, der pludseligt kan løbe et barn ud på vejen, eller at en fodgænger ikke har set eller hørt varslerne, og derfor træder ud foran og bliver ramt eller forskrækket. Selvfølgelig skal en gruppe gående også tænke på ikke at fylde hele skovstien, så andre kan passere.
Således har både cyklister og gående et ansvar for, at der ikke opstår uhensigtsmæssige situationer og så alle kan færdes sikkert i skoven. Så tag hensyn til hinanden og giv plads, om det er i løb, på hest, på cykel eller bare i rask gang.
Plads til ro og motion på forskelige tidspunkter
Det er dejligt at tage på skovtur med børnene, med vennerne og med sig selv. Her er der ro, og tankerne og sanserne kan få lov til frit at udfolde sig. Det er helt sikkert derfor, at vi holder så meget af at tage på udflugt i naturen. Samtidig er stier i naturen også attraktive for cyklister, som vil motionere og ofte i høj fart og det giver et uheldigt sammenfald af interesser på samme stier. Lovgivningen sætter regler for færdslen, men det virker kun, hvis man respekterer hinandens behov. Så Naturstyrelsens appel til cyklister der søger fart er at køre på tidspunkter, hvor der er få mennesker og herudover at respektere andres ønsker om at søge ro. Så sænk farten, når man passerer andre!
Naturstyrelsen forsøger løbende at sikre muligheder, så alle brugergrupper kan udfolde sig. Der er blandt andet lavet ridespor, og mountainbikespor, som har reduceret konflikterne mellem brugerne og i nogle tilfælde endda helt elimineret problemer. Derudover er det tilladt at færdes til fods uden for veje og stier i statens skove, hvilket kan være et herligt alternativ for eksempelvis børn at få lov at gå på opdagelse i den ”vilde” natur.
Hvad siger loven?
Færdsloven gælder også i naturen og af den fremgår det, hvordan man må cykle og gå i naturen. Cyklisters hastighed skal altid afpasses efter forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed.
Lovgivningen foreskriver dog også, at man som gående skal gå i venstre side af færdselsretningen og ikke være til unødig ulempe for kørende. Så hold gerne til venstre, når du går på skovstien, og hold til højre, når du cykler. Det giver det bedste overblik i forhold til modkørende og størst afstand mellem gående og cyklister, som passerer hinanden.
Hvor må man cykle, fremgår af adgangsbekendtgørelsen under Naturbeskyttelsesloven. I den står der, at det er tilladt at cykle på veje og stier. Der er kun tale om stier, hvor det er muligt at cykle på en almindelig cykel. Det er f.eks. ikke tilladt, at cykle på små optrådte trampestier, som kræver en cykel med brede dæk. Det er heller ikke tilladt at køre i skovbunden, på dyreveksler eller på stendiger og fortidsminder.