På begge borge er det boergeder og får, der skal udføre arbejdet. Til næste år vil man også kunne møde enkelte stykker Gallowaykvæg ved Lilleborg.
- Dyrenes græsning hjælper med at holde de to fortidsminder fri for træer og buske ved at spise de nye skud. Gederne er særdeles effektive til at spise kviste og småtræer, og er i stand til at udføre deres arbejde på de stejle klippesider, og de er så små, at de ikke skader fortidsminderne, forklarer Rasmus Munch Marcher, skovfoged og fortidsmindeansvarlig ved Naturstyrelsen Bornholm.
Ved Lilleborg kommer der som nævnt også robuste gallowaykvæg, fordi kvæget her ikke kan komme op på selve borgen, men kan supplere med en effektiv græsning af de fladere og fugtigere arealer omkring Lilleborgs søer.
- Græsningen giver også mulighed for at naturen kan blive rigere – både på og omkring de to borge. Græsning fjerner næringsstoffer og holder arealerne åbne til gavn for mange af de mere sjældne plantearter, som er pressede mange steder i naturen, forklarer skovfoged og naturplejeansvarlig Mejse Holm fra Naturstyrelsen Bornholm.
Ved begge borge er hegnet sat, så det også omfatter en del af skoven omkring fortidsminderne. Dermed kan også de skovbevoksede områder blive græsset, hvilket kan føre til højere biodiversitet, samtidig med at hegnet nogle steder kan være længere væk fra borgene af æstetiske hensyn.
Både Gamleborg og Lilleborg er tidligere blevet græsset med får bag midlertidige hegn i korte perioder. Men det har dels været omkostningstungt og dels har det ikke været nær så effektiv som en længere græsningssæson kan være.
Læs mere om græssende dyr i naturen
Gamleborg og Lilleborg
Gamleborg og Lilleborg har været kongemagtens borge på Bornholm i middelalderen, hvor Hammershus tilhørte kirken.
Gamleborg er Bornholms ældste stenbygning, og stammer fra vikingetiden. Måske er den fra 800-tallet, hvor Bornholm formentlig har haft sin egen konge, eller også er den fra 900-tallet, og kan være anlagt i forbindelse med, at den danske konge underlagde sig Bornholm.
Gamleborg blev moderniseret omkring år 1100, men omkring 1150 blev Lilleborg bygget 700 meter mod nordvest, og Gamleborg blev forladt. Lilleborg var en meget mindre borg, som var nemmere at forsvare. Lilleborg menes at være ødelagt i år 1259 i en strid mellem kongemagten og kirken.