Afbrænding.

Naturstyrelsen Thy planlægger i starten af uge 13 at gennemføre en kontrolleret bundafbrænding i et mindre område af Nystrup Plantage som led i Horizon-projektet SUPERB.

Afbrændingen vil finde sted i et begrænset område (ca. 5,5 ha), hvor bundvegetationen, herunder især arter som hedelyng og revling, vil blive afbrændt.


Naturstyrelsen Thy har gennem mange år anvendt hedeafbrænding som en del af naturplejen i de lysåbne klithedelandskaber. Selvom brand kan virke voldsom, spiller den en vigtig rolle i økosystemet. Afbrænding fornyer klithedelandskabet ved at fjerne ældre og dominerende vegetation, fx gammel hedelyng og græsser, hvilket skaber plads og lys til nye planter. Denne proces fremmer spiring af frø og skaber en mere varieret plantevækst, hvilket øger biodiversiteten. Afbrændingen hjælper også med at holde konkurrencen mellem arter i balance, så der opretholdes et dynamisk og sundt økosystem i klithedeområderne.


Afbrændingen af bundvegetationen i skovområdet er et af de tiltag, der afprøves i SUPERB-projektet for at bekæmpe den invasive nåletræsart sitkagran samt forynge bundvegetationen, fremme genspiring af den hjemmehørende træarter, og bidrage til at de arter der et tilknyttet brændt træ har et habitat. Fx svampen flamme-ildbærger, fremkommer primært på afbrændte arealer.


Man skal ikke være bekymret for at ilden vil tage livet af de gamle skovfyr, da de gamle skovfyrs bark er tilpasset til at kunne klare en brand, mens sitkagranens tyndere bark og overfladiske rodsystem gør den mindre modstandsagtig over for brand. 


Vi opsætter skilte i området forud for afbrændingen og informere alle de relevant og nødvendige myndigheder. 


Ved spørgsmål kan du kontakte:

Niklas Møllenberg

Naturforvalter

mobil 22 22 16 52