Et studie fra Aalborg Universitet viser, at vilde mink formentlig vil uddø i Danmark om 15-20 år. Bare ikke på Bornholm.
Årsagen er formentlig, at der på Bornholm hverken findes grævling, odder eller ræv, som kan lægge et naturligt pres på minkene.
På den baggrund opruster Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen nu indsatsen på Bornholm, og sammen med medlemmer af det lokale minkreguleringskorps kaldet ”Minkbanden” er der rekrutteret nye kræfter til bekæmpelsen af det lille, amerikanske rovdyr, der blandt andet jager fisk, fugleunger og frøer i den bornholmske natur.
Miljøstyrelsen har afsat ekstra økonomi til at understøtte det frivillige arbejde, og Naturstyrelsen lægger ekstra kræfter i at koordinere indsatsen og understøtte de frivillige.
Nu er der i alt 24 der står klar til at bekæmpe minkene. De fleste er jægere, men også tre medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening har allieret sig med en jæger og meldt sig under fanerne. Både nye og gamle medlemmer af Minkbanden har i forsommeren været på reguleringsjægerkursus afholdt af Danmarks Jægerforbunds konsulent Jesper Kjær Illemann for at blive klædt på i forhold til lovgivningen og hvilke metoder der kan bruges i bekæmpelsen af mink og andet skadevoldende vildt.
- Beregninger viser, at hvis vi kan lykkes med at tage halvdelen af minkbestanden ud hvert år, vil den uddø på sigt, så nu sætter vi alle sejl til for at se, om ikke vi kan få bugt med minkene. Derfor er jeg meget glad for, at så mange har mod på at deltage i det frivillige arbejde, fortæller skovfoged Rasmus Munch Marcher, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Bornholm.
Der er blevet indkøbt pallevis af fælder, som udleveres til Minkbandens medlemmer, som også har fået jakker med teksten ”Minkregulering,” så de kan genkendes hvis de bekæmper mink på offentlige steder som eksempelvis på havnene. Efter udvidelsen af minkbanden er indsatsen for alvor begyndt i august og september, og allerede nu meldes det, at der er fjernet mindst 100 mink fra den bornholmske natur i år.
Hvis du vil deltage i arbejdet
Hvis du ønsker at deltage i minkbekæmpelsen kræver det dels jagttegn og at du har gennemført et reguleringsjægerkursus. Ved interesse kan du henvende dig til Rasmus Munch Marcher på ramun@nst.dk eller til Tonni Koefoed Larsen på pilevang@post11.tele.dk
Hvis du ser mink
Hvis du ser mink i naturen på Bornholm kan du henvende dig til Naturstyrelsen Bornholm på bon@nst.dk eller 7254 3002. Har man mink på sin grund er det også muligt at låne en fælde af Naturstyrelsen, men så skal man sørge for at tilse fælden morgen og aften, og at man har en person med jagttegn klar, som kan aflive minkene.
De amerikanske mink er et problem for naturen, fordi de spiser fugle, fisk og padder. Det går ud over sjældne arter af fugle og frøer, samt over ørrederne i åerne og fiskene langs kysten.
Foto: Mink med ål, Fotograf: Arnstein Rønning/Wikimedia Commons.