Et godt fugleår på statens arealer i Tøndermarsken

Årets ynglefuglerapporter er ankommet, og de bekræfter, at engfuglene har det godt på Naturstyrelsens arealer i Margrethe kog syd og i Gl. Frederikskog. Når fuglenes krav til levestedet er opfyldt, så kvitterer de. Vand fra oven hjælper også til.

Danmark har i nogle kystnære områder af landet et særligt ansvar for sårbare engfugle såsom den store kobbersneppe, brushøns og klyder, det er fx tilfældet i Tøndermarsken. Her sker en meget målrettet indsats for ynglefuglene, så de kan få succes, blive til flere og øge deres udbredelse.

”Alle år er forskellige i Tøndermarsken, og de forskellige bestande af engfugle svinger fra år til år. Det er naturligt, men statens forvaltning skal gerne sikre, at det sker ud fra et højt niveau, udtaler Martin Brink, naturforvalter ved Naturstyrelsen Vadehavet”.

Afgørende faktorer for engfugle succes

  • Store engarealer i et åbent landskab.
  • Vand tilstede på engene fra april til juli. Mix af land og vand på tværs af engene.
  • Kreaturer til afgræsning. Sen udbinding, styret græsning med tuer og supplerende slåning.
  • Bekæmpelse af ræv og mårhund. Særlig indsats før rovdyrenes ynglesæson fra januar til marts, mest om natten.
  • Overvågning af ynglesæson, evaluering og justering af forvaltning.
Hvidbrystet præstekrave. Foto: Henrik Haaning Nielsen

På de 470 hektar med enge i den sydlige del af Margrethe kog er der et stort antal forskellige ynglefugle, som gør området helt særligt. Alle ynglende svømmeænder i Danmark yngler her, og bl.a. atlingænder og skeænder i overraskende høje antal, med henholdsvis 35 og 25 par. Af de klassiske engfugle yngler viber, rødben og klyder i høje antal og med stor succes, og sjældne arter såsom brushøns og hvidbrystet præstekrave har etableret sig, i år med henholdsvis 3 og 13 par.

Stor kobbersneppe. Foto: Henrik Haaning Nielsen

I Gl. Frederikskog er der færre arter, men de er ikke mindre vigtige. Her sker en særlig indsats for den store kobbersneppe, hvor der i 2024 blev registreret 40 par med unger, alene på Naturstyrelsens arealer. Også dobbeltbekkasinen har med 11 par kvitteret for den høje nedbør i år, som har holdt vandstanden høj i grøblerenderne på engene, helt ind til sommeren. Derudover har gul vipstjert en af sine tætteste bestande i landet med 131 par på de ca. 300 hektar.

Vandfyldt lavning Gl. Frederikskog, Foto: Henrik Haaning Nielsen

Har det vækket din interesse, så læs mere i rapporterne nedenfor.

Årets ynglefuglerapporter er forfattet af Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult.

Vand og land blandet sammen i Margrethe kog syd. Foto Henrik Haaning Nielsen