Nu har Naturstyrelsen sendt deres faglige oplæg til projektbeskrivelse og forvaltningsplan for den kommende Naturnationalpark Læsø Klitplantage i offentlig høring.
Bestyrelsen for Naturnationalpark Læsø Klitplantage er kommet med inputs til forslaget, der er i høring frem til d. 6. juni 2025.
Naturstyrelsen foreslår i projektbeskrivelsen, at der etableres en samlet indhegning på knap 1100 ha, hvor der sættes Galloway stude og Exmoor ponyer ud, som skal supplere den eksisterende bestand af dådyr og rådyr.
De store græssende dyr skaber dynamik i naturen med deres adfærd og fødesøgning, og derved skaber de også flere levesteder for planter og dyr.
Det foreslås desuden, at der gennemføres en række tiltag, som fremmer biodiversiteten og opbløder plantagepræget i området, fx at der fjernes ikke-hjemmehørende træarter, og at overgangen mellem skov og lysåbne arealer udviskes.
Mere plads til både biller og besøgende
Bestyrelsen har lagt vægt på, at friluftsfaciliteterne i området understøtter mulighederne for naturoplevelser for alle - herunder også børn og borgere med handicap. Med afsæt i dette ønske planlægges flere nye rideruter, en tværgående cykelrute og en markering af en samlet vandrerute langs kysten. Desuden indeholder forslaget en række faciliteter som shelters, udsigtsplatform, forbedret formidling og udbygning af parkeringsmulighederne.
Fakta: Naturnationalpark Læsø Klitplantage
· Naturnationalpark Læsø Klitplantage på 1126 hektar består dels af den skovfyrsdominerede klitplantage - og dels af en mosaik af klithede, klitter, skovbevokset klit, naturligt tilgroet birke- og fyrreskov, skovlysninger samt enkelte lavvandede søer. Plantagen udgør godt halvdelen af arealet.
· Området er kendetegnet ved høj biodiversitet og stor naturvariation.
· Der er i området flere habitatnaturtyper med nationalt væsentlige forekomster. Områdets skov-klit, tørvelavning og klithede udgør mere end 5% af arealet af hver naturtype i den danske kontinentale biogeografiske region.
· Der findes mange rødlistede arter inden for artsgrupperne laver, karplanter, dagsommerfugle og svampe i området. Den globalt truede sommerfugl hedetakspinder er knyttet til klitheden. Den sjældne natsommerfugl birkespinder, der kun findes 2 steder i Danmark, lever i den åbne birkeskov. Og tyndstokket korkpigsvamp, findes i Danmark kun på Læsø. Desuden findes sne-kruslav, klit-korallav, hjertelæbe, koralrod, sump-hullæbe, stilkmånerude, klit-perlemorssommerfugl - for blot at nævne nogle få.