Landet over er der opsat 16 fotopæle i urørte statsskove. Her kan du tage billeder af naturen, og være med til at forevige forandringerne i vores fælles natur.
Der ligger rådne træstammer i skovbunden fyldt med svampe, biller og mos. Og lysstråler finder vej ned til jorden, og får flere arter til at spire.
I de urørte skove bliver naturen vildere og mere naturlig over tid – og du kan hjælpe med at dokumentere forandringerne.
Rundt om i landet er der opsat 16 fotopæle i urørte statsskove, og én af dem er ved Sandmilevejen i Skagen Klitplantage. Herfra kan forbipasserende fotografere naturen.
“Naturen i Skagen klitplantage vil blive mere varieret med mange lysninger og døende og dødt træ. Mange arter er knyttet til overgange imellem skov og lysåben natur, ligesom mange arter er knyttet til gamle træer i forfald. Den urørte skov vil komme til at summe af liv i takt med, at levestederne for arterne blive bedre og mere udbredte. Vi kommer til at dokumentere udviklingen på flere måder, og her kan alle bidrage via fotopælene”
Jesper Blom-Hansen, Skovrider Naturstyrelsen Vendsyssel
Billederne sendes til en bestemt e-mailadresse, hvorefter vi ved hjælp af en software løbende sammensætter en film ud fra alle indsendte fotos. Filmen viser naturens udvikling lige ved denne lokale fotopæl over tid.
75.000 ha urørt skov
Netop nu er endnu flere statsskove udpeget til urørt skov, hvilket sikrer, at der nu er udpeget 75.000 ha urørt skov i Danmark.
Heraf er lidt over 70.000 ha på statens arealer, mens de resterende hektar er på private eller andre offentlige arealer.
Dermed er størstedelen af statens skove nu urørte, herunder også Skagen Klitplantage.
“I urørt skov skal træproduktionen udfases. I den første fase hjælper vi naturen på vej ved at fælde og udtage de oversøiske træarter. I Skagen Klitplantage vil rydning af især sitkagran og contortafyr give bedre plads til birk, pil, eg, skovfyr og mange andre danske arter”
Jepser Blom-Hansen, Skovrider Naturstyrelsen Vendsyssel
Den seneste udpegning betyder, at langt det meste af de skovarealer Naturstyrelsen forvalter i Oksbølområdet i Vestjylland, samt mindre arealer i Midtjylland og Thy nu skal være urørte.
Læs mere om, hvordan Naturstyrelsen gør naturen vildere: www.vilderenatur.dk
Find din nærmeste fotopæl her: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov/fotopaele
Hvad er urørt skov?
I de urørte skove er træproduktionen ophørt, og det betyder, at flere træer bliver ældet naturligt og får lov til at falde sammen, rådne i skovbunden og skabe levesteder til svampe, mosser, laver og biller.
I mange af de urørte skove bliver naturlige vådområder genskabt, og store græssende dyr bidrager til de naturlige økologiske processer ved fx at græsse og trampe.
Alt sammen for at skabe flere levesteder for en lang række plante- og dyrearter.
På baggrund af det ændrede formål med de tidligere drevne skovarealer er der behov for i en årrække at arbejde med en fokuseret naturgenopretning. F.eks. vil mange ikke-hjemmehørende træarter blive fjernet, da de har få tilknyttede arter i forhold til de hjemmehørende træarter. Det skaber mere plads til arter, der hører hjemme i Danmark.