Der ligger rådne træstammer i skovbunden fyldt med svampe, biller og mos. Solens stråler finder vej ned til jorden, og giver lys til skovbunden, hvor flere nye træer og urter kan spire.
I fremtiden får naturen lov til at udvikle sig mere frit i 11 vestjyske statsskove fra Fanø Plantage i syd til Nyminde Plantage i nord – da de netop er udpeget til urørt skov.
- Der kommer et mylder af liv i de urørte skove, hvor skovens arter får de bedste betingelser for at brede sig. Nu hvor træproduktionen udfases, kan vi gøre endnu mere for at hjælpe naturen på vej. Fremover får de hjemmehørende træarter mere plads, og naturen får friere spil til at udvikle sig, fortæller skovrider i Naturstyrelsen Blåvandshuk, Peder Bach Thøgersen.
Den seneste udpegning af urørt skov sikrer, at der nu er 75.000 ha urørt skov i Danmark. Heraf er lidt over 70.000 ha på statens arealer, mens de resterende hektar er på private eller andre offentlige arealer.
Der bliver rig mulighed for spændende naturoplevelser i de statslige urørte skove. Her er der adgang 24 timer i døgnet – og man er velkommen til fods, på cykel eller hesteryg.
Genopretter naturen
I de urørte skove bliver den kommercielle træproduktion udfaset, og flere træer får dermed lov til at blive gamle og krogede og giver nye levesteder for fx fugle, insekter og svampe.
Skovene under Naturstyrelsen Blåvandshuk er anlagt som værn mod sandflugt, og historisk set har de også haft træproduktion som formål, og de er mange steder ensartede i træartsvalg og udtryk. Derfor vil der i en længere årrække skulle gennemføres naturgenopretning og andre aktiviteter, som udsætning af græssende dyr og gendannelse af vådområder, for at hjælpe de naturlige processer på vej.
Der er endnu ikke fastlagt konkrete indsatser i de 11 udpegede statsskove, og Naturstyrelsen vil i den kommende tid udarbejde forvaltningsplaner for de udpegede arealer. En vigtig del af processen bliver offentlige skovvandringer, hvor Naturstyrelsen fortæller om de aktiviteter, der kan komme i spil i omlægningen til urørt skov. Samtidig er skovvandringer en god mulighed for at få synspunkter og relevante oplysninger fra skovens brugere til det videre arbejde med forvaltningsplanerne.
Inden forvaltningsplanerne træder i kraft, vil de komme i offentlig høring.
Hjælp os med at dokumentere forandringerne
Du kan være med til at dokumentere forandringerne i vores fælles natur, når den fremadrettet bliver vildere og mere naturlig over tid.
Rundt om i landet er der opsat 16 fotopæle i urørte statsskove, og én af dem er i Bordrup-Oksby Plantage. Herfra kan forbipasserende fotografere naturen – der ender i en time-lapse video:
- Vi har placeret fotopælen et sted, der kendetegner mange af plantagerne i Oksbølområdet. Der vil blive fjernet ikke-hjemmehørende arter og der vil blive fældet træer for at skabe mere lys og dødt ved i skovbunden. Derudover er der ofte meget vand om vinteren. Det bliver spændende at følge udviklingen over de kommende mange år – og vi håber, at mange forbipasserende vil forevige forandringerne, fortæller skovrider i Naturstyrelsen Blåvandshuk, Peder Bach Thøgersen.
Billederne fra fotopælen skal sendes til en e-mailadresse, hvorefter de løbende sammensættes til en film. Filmen viser naturens udvikling over tid.
Find din nærmeste fotopæl her: https://naturstyrelsen.dk/vildere-natur/uroert-skov/fotopaele
Læs mere om, hvordan Naturstyrelsen gør naturen vildere: www.vilderenatur.dk
DISSE VESTJYSKE SKOVE BLIVER NU URØRTE
Naturstyrelsen Blåvandshuk forvalter 11 af de skove, der netop er blevet udpeget urørt skov. I Varde kommune er det Nyminde Plantage, Blåbjerg Plantage, Kærgård Plantage, Vejers Plantage, Vrøgum Plantage, Ål Plantage, Bordrup-Oksby Plantage og Ho Plantage, mens det i Fanø Kommune er Torp Plantage, Kikkebjerg Plantage samt Fanø Plantage.
Miljøministeriet (nu Ministeriet for Grøn Trepart) og Forsvarsministeriet har indgået en aftale om den militære og beredskabsmæssige anvendelse af Ministeriet for Grøn Treparts arealer i Oksbølområdet. Aftalen, der også kaldes Oksbølaftalen, giver Forsvaret ret til at benytte et nærmere defineret aftaleområde til øvelses- og uddannelsesaktiviteter. De otte plantager i Varde Kommune, der er udpeget til urørt skov, ligger alle helt eller delvist inden for dette aftaleområde. Naturgenopretningsperioden kan komme til at strække sig over en længere årrække, for at sikre, at omlægningen til urørt skov sker i et tempo, der er foreneligt med Forsvarets behov.