Det lokker flere ud i naturen, når solen skinner og himlen er blå. Maj har indtil videre været tør og solrig, og det tørre vejr fortsætter. Det øger risikoen for naturbrande, hvor den tørre skovbund let kan antændes af gnister fra bål, cigaretter mv.
Naturstyrelsen Nordsjælland opfordrer derfor alle besøgende i skove og natur til at være varsomme med brug af åben ild og kun bruge de etablerede bålpladser. Hvis man er ryger, skal man desuden være ekstra opmærksom på at få slukket cigaretten helt. Tobaksrygning er ikke tilladt mellem 1. marts – 31. oktober på for eksempel arealer med lyng, klitter, skovbund med græs og i nåletræ skove, samt unge løvskove. Smid heller ikke cigaretskodder, få gnister kan starte en brand.
Fornyligt har Naturstyrelsen Nordsjælland oplevet to naturbrande i Græsted Hegn og Hornbæk Plantage, begge steder opstået ved en stier. Ilden blev dog hurtigt slukket af det lokale beredskab, men nåede alligevel at brede sig en del, da de tørre blade brænder hurtigt. Det er vigtig at være meget varsom med ild ved bålsteder, og sørge for at slukke bål korrekt efter brug. Naturstyrelsen og mange kommuner har markerede bålpladser rigtig mange steder i landet, hvor det er tilladt at have bål og nyde flammerne. De markerede bålpladser kan dog også blive omfattet af bålforbud, hvis det bliver rigtig tørt.
- Skoven er for tiden et brandfarligt sted, men Naturstyrelsen Nordsjælland har indrettet bålpladser og bålsteder rundt omkring i de nordsjællandske skove og natur, som man frit kan bruge, og som gør, at risikoen for brand bliver mindre, siger skovfoged Søren Agerlund Rasmussen.
Naturstyrelsen og andre offentligt ejede naturområder er åbne hele døgnet rundt, og det er kun i yderste nødstilfælde, at man lukker for områder på grund af brandfare. Hvis brandmyndigheder indfører forbud i kommunerne mod brug af åben ild, afbrænding og lignende, gælder det også på de offentligt ejede naturområder herunder på bål- og grillpladserne.
Husk altid at holde dig opdateret om afbrændingsforbud hos dit lokale beredskab, før du tænder op.
Gode råd til at undgå naturbrande:
• Respekter opslag og skiltning vedr. brug af åben ild.
• Brug kun bålpladserne, hvis du skal tænde et bål eller grill.
• Tænd aldrig bål, hvis det blæser meget eller er meget tørt.
• Tænd aldrig bål tæt på buske og træer, eller hvis ilden kan brede sig. Det er blandt andet forbudt at tænde bål eller på anden måde skabe risiko for brand i skove, plantager, heder og bevoksede klitfredede områder på statens arealer.
• Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden.
• Sørg altid for at slukke gløderne helt, inden du forlader bålet.
• Hvis det brænder, så ring 112 – brug evt. 112-appen