Planter
Danstrup-Krogenberg Hegn på i alt 570 hektar er en typisk nordsjællandsk løvskov med mindre partier af nåleskov. I moserne kan man støde på sjældne orkideer og mosser, og Danstrup Hegn er et godt sted at gå på svampejagt.
Skoven blev skabt i 1780’erne
Mange skove i Nordsjælland hedder ”Hegn” til efternavn. Det og de lange, lige ydergrænser med stengærder viser, at disse skove er blevet til i forbindelse med skovudskiftningen i 1780’erne. Før det voksede der skov på en del af områderne, mens der på andre har ligget marker og gårde. I Danstrup-Krogenberg Hegn fortæller indre diger, systemer af højryggede agre og gamle stednavne om tidligere tiders landbrug og skel.
Tømmerproduktionen i højsædet
Danstrup-Krogenberg Hegn drives i dag ved naturnær skovdrift og leverer især bøg, eg og rødgran. Denne driftform betyder at afvandingsgrøfter lukkes, hvor det er muligt, så søer og moser genskabes.
Uglesø Mose blev genoprettet
I 2007 købte staten den nordlige del af mosen med søen, som på det tidspunkt var groet til med træer og buske. Nu er de fjernet og mosen ryddet, så man igen kan støde på planter som den sjældne hjertelæbe. Den bare 15 cm høje orkidé med de bleggule blomster vokser kun, hvor jorden er sur og fattig på næring. Og det er den bl.a. i den såkaldte hængesæk. Sådan kaldes ”tæppet” af sammenfiltrede rødder og stængler, der flyder ved kanten eller på overfladen af mosen. Den meget sjældne mosart krumbladet stødmos vokser på dødt træ ved Uglesø Mose. En anden sjældenhed blandt mosserne er lille sortmos, som vokser på sten i Krogenberg Hegn.
Læs mere om planter i artsleksikonet