Aktiviteter i Husby Klitplantage

Vandreture

Der er anlagt fire vandreruter i klitplantagen. De er markerede med gule, lilla og blå pletter på kortet og i naturen. Generelt er Husby Klitplantage god at vandre i som handicappet. Ruten markeret med lilla pletter er specielt velegnet til kørestolsbrugere – det samme er de mange hyggelige veje, der snor sig gennem plantagen.

Når du bevæger dig gennem Husby Klitplantage, opdager du hurtigt, at naturen er meget varieret. Næsten som en ”rigtig” skov. Det ene øjeblik står du ved foden af plantagens forstlige stolthed – en ca. 100 år gammel bevoksning af almindelig ædelgran – det næste i Danmarks vestlige bøgebevoksning. Størrelsesmæssigt kan bøgebevoksningen nok ikke konkurrere med lundene i Østjylland, men stemningen af fred og frodighed er den samme. Og så har du klitterne. Vandreruterne ude ved havet tager dig gennem enestående vestjysk klithede med vindblæst marehalm og hjælme.

Orienteringsløb

Naturstyrelsen har sammen med orienteringsklubberne i Holstebro og Herning lave en O-løbsbane i den sydøstlige del af Husby Klitplantage.

På nær to er alle poster anbragt på Naturstyrelsens røde pæle ved veje og stier. Ruterne er derfor mest velegnede til nyere brugere. Sværhedsgraden kan dog øges ved at udvælge poster med stor afstand fra hinanden.

Se orienteringskortet her

Cyklister i Husby Klitplantage. Foto: Lars Gundersen

Cykelstier

Husby Klitplantage indbyder til en cykeltur i det grønne. Det er tilladt at cykle på alle større veje, der går fra Klitvejen i øst til klitheden i vest. I plantagens sydlige del er anlagt en rute (markeret med blåt i vandretursfolderen) specielt til cyklister fra øst til vest – ruten forløber blandt andet forbi Nøgenbjerg (4).

Vil du hellere cykle fra syd til nord i klitplantagen, kan du svinge ind på Vestkyststien, der er en af Danmarks 11 nationale cykelruter. Vestkyststien er 560 kilometer lang og er i Husby Klitplantage belagt med stenmel, så cykelturen bliver mere behagelig. Men hvorfor holde dig til Vestjylland? Vestkyststien er en del af verdens længste cykelrute – den 6.000 km lange North Sea Cycle Route, der går gennem otte lande omkring Nordsøen. På turen kan du opleve alt fra Shetlands Øernes vilde klipper over Hollands flade Nordsøkyst til Husby Klitplantage.

Læs mere om Vestkyststien på denstoredanske.dk

 

Ridestier

Der er i alt 16 km ridestier i klitplantagen. Ridestierne begynder ved den nordligste parkeringsplads på Klitvejen, hvor der er gode muligheder for at parkere en bil med en hestetrailer.

Ridning i Husby Klitplantage skal primært foregå på ridestierne. På de afmærkede vandreture samt på de stenmelsbelagte stier og veje (undtagen, hvor ridestierne krydser stierne og vejene) er ridning ikke tilladt. I det sydøstlige hjørne af plantagen, øst for Bundgårdvej og syd for ridestien, må du ikke ride – med mindre det er på ridestien. Det er heller ikke tilladt at ride i området ved badesøen Skave-mosen.

Bemærk ved ridning langs stranden: Du skal ride langs vandkanten, da ridning i klitterne ikke er tilladt. På stierne ved Spidsbjerg Strand og Græm Strand skal du trække din hest over klitten.

Læs mere om ridning i naturen

Margueritruten

Margueritruten er en bilrute, som viser dig vejen igennem de skønneste steder i Danmark.

Ruten går blandt andet ad Klitvejen lige forbi Husby Klitplantage.

Læs mere om Margueritruten 

Lejrplads

Du finder to lejrpladser i Husby Klitplantage. Husby Lejrplads ligger i en løvtræsbevoksning ud til Klitvejen syd for selve plantagen. Drikkevand kan hentes i udhuset ved skovfogedboligen "Plantagegaarden" - Bækbyvej 2, 6990 Ulfborg - hvor der også findes et toilet.

Læs mere om reservering af

I den nordlige del af plantagen ligger Fjand Lejrplads på et græsareal øst for Bundgårdvej. På pladsen er der bålplads, borde/bænke samt skovtoilet.

Begge lejrpladserne skal reserveres på forhånd.

Læs mere om reservering af Husby Lejrplads på udinaturen.dk

Læs mere om reservering af Fjand Lejrplads på udinaturen.dk

Fri teltning er tilladt indenfor de markerede områder (se udinaturen.dk) 

Skarvemose bade- og hundeluftningssø. Foto: Lars Gundersen

Badning

Skavemosen i den sydvestlige ende af Klitplantagen er en god badesø med klart vand. Specielt børnefamilier kan med fordel bruge badesøen, da Vesterhavet kan være farligt at bade i under ugunstige vejr- og strømforhold. Rundt om søen står tæt nåleskov, så selv på vindblæste dage, kan børnene lege i vandet uden at blæse væk. Når badningen er overstået, kan I tilberede jeres medbragte mad på den opstillede grill. Bagefter kan I nyde maden ved et af bordene i området.

Der er handicapvenligt toilet ved Skavemosen.

Skovlegeplads

Der er to skovlegepladser i Husby Klitplantage. I den nordlige del er indrettet en skovlegeplads. Legepladsen er god til børnefødselsdage og andre sammenkomster. Bordene er indrettede, så det er muligt at komme helt ind til bordet, selv om du sidder i kørestol. Der er et toilet ved legepladsen. Toilettet er ikke specialindrettet til kørestolsbrugere, men med lidt hjælp bør alle kunne bruge faciliteterne.

I den gamle planteskole ved skofvogedboligen "Plantagegaarden" er indrettet en skovlegeplads. Her er der også muliged for at se et mini-museum i "Koglehuset" om planteskolens og klitplantagens historie. Der er også adgang til grillplads, madpakkehus, borde/bænke og sidst på sommeren kan man plukke frugter - i begrænset omfang - i den lille frugtplantage. Der er adgang til et toilet i et udhus ved Plantagegaarden. Adressen er Poulines Mark 4, 6990 Ulfborg.  

Skovlegepladserne må – selvfølgelig – bruges året rundt.

Madlavning

På grund af brandfare er åben ild ikke tilladt i Husby Klitplantage – heller ikke på de to lejrpladser. Alligevel går du ikke forgæves, hvis du besøger Husby Klitplantage og får lyst til varm mad. Ved Skavemosen i den sydvestlige ende af klitplantagen er der en grillplads med tilhørende borde og bænke. Ligesom der også et ved "Koglehuset" - se under skovlegeplads ovenfor.

Læs mere om Naturstyrelsens grillpladser

Fiskeri

Søerne i Husby Klitplantage – Hareflod og Skavemosen – har en bestand af gedder og aborrer. Men du har desværre ikke mulighed for at fange dem, da fiskeri i de to søer er forbudt. Til gengæld må du gerne fiske i Vesterhavet, så længe du har et gyldigt fisketegn. På stranden ved Husby Klitplantage er der ingen kystsikring i form af høfder, hvorfor du er nødt til at fiske fra stranden. Her kan du fange de sædvanlige nordsøfisk – som rødspætte og skrubbe. I nogle tilfælde kan du fange makrel, hvis de vel at mærke kommer tæt ind under land – ofte i sensommeren i østenvind.

Fiskeri i Thorsminde. Foto: Lars Gundersen

Spidsbjerg Strand

Trænger du til en dukkert i Vesterhavets bølger på den varme sommerdag – eller blive rusket igennem af blæsten en råkold efterårsdag – er Spidsbjerg Strand i den nordlige del af Husby Klitplantage et godt valg. Stranden er en klassisk Vesterhavsstrand med fint sand, stejle klitter mod øst, dybt vand og – til tider – store bølger.

Spidsbjerg Strand har det Blå Flag og på selve stranden kan du finde informationer fra det Blå Flag

Du skal gå gennem klitterne for at komme til Spidsbjerg Strand. Derfor er adgangen til stranden ikke velegnet for kørestolsbrugere.

Ved ugunstige vind og strømforhold kan Vesterhavet være en lumsk badekammerat. Derfor bør du altid følge De 5 Baderåd.

 

Geocaching

Husby Klitplantage er ikke bare et skattekammer for naturelskere i alle aldre. Flere steder i 1.100 ha store klitplantage gemmer sig nemlig såkaldte geocacher, der er ”skattene” i hobbyen Geocaching.

Kort fortalt handler geocaching om, at man ved hjælp af en GPS-modtager eller en smartphone skal finde geocachers – en lille boks, der kan indeholde alt fra nøgleringe til avisartikler. Når man har fundet geocachen, tager man en af tingene fra cachen med sig. Og efterlader en ny skat til den næste, der finder cachen.

I geocachen finder du en logbog, hvor du skriver, at du har fundet skatten. Når du kommer hjem fra skoven, logger du på Geocaching.com, at du har fundet cachen.

Læs mere om skattejagten på geocaching.com