1. Troldeskoven

Der er nærmest noget forhekset over de sært krogede og forvredne træstammer, der bugter sig langs jorden i Troldeskoven. De ældste fyrretræer stammer fra de sidste år af 1700-tallet, og de fortæller en historie om den barske natur i Tisvilde Hegn. Man mener nemlig, at de mærkværdige former skyldes en kombination af vinden og angreb af fyrviklerlarver.
Troldeskoven blev fredet for over 100 år siden og er i dag en af Tisvilde Hegns største attraktioner. Hvis du vil se, hvordan et par hundrede år gamle skovfyr også kan se ud, skal du tage til Horsebakken i Tisvilde Hegns østlige del. Her har træerne helt anderledes gode forhold og er blevet høje og flotte.
Se Troldeskoven, Danmarks ældte fyrreskov på Naturkanalen
2. Asserbo Slotsruin
Biskop Absalon grundlagde Asserbo Kloster i 1100-tallet. En tid husede klosteret munke af Karteuserordenen. Munkene opgav dog foretagendet efter få år og overdrog Asserbo til Sorø Kloster, som lod skiftende lensmænd
bestyre området og ombygge klosteret.
I 1560 erhvervede kongen borgen og det tilhørende gods, der var opført på det tidligere klosters grund. Men tiden var ikke med slottet.
Efter en hærgende brand og den voldsomme sandflugt blev ejendommen forladt og forfaldt. Bønderne brugte sten fra slottet som byggematerialer, men man kan stadig se ruinerne og den smukke voldgrav, der omgav slottet, og som i dag ligger i idylliske, skovklædte omgivelser.
Læs mere på wikipedia.org
3. Melby Overdrev

Navnet er misvisende, for Melby Overdrev er i virkeligheden en hede – Sjællands eneste store lynghede, der strækker sig over halvanden km2 lige ud til klitten og havet ved Liseleje.
Når heden blomstrer tæt som et lilla tæppe i august er Melby Overdrev allersmukkest. Og der er mange spændende planter og dyr at opleve på heden. Der er sjældne orkideer som f.eks. bakkegøgelilje og flere arter af gøgeurt, fugle som bl.a. hedelærke, natravn og markpiber og 34 rødlistede sommerfuglearter.
4. Torup – den tilsandede landsby

Inde midt i skoven i en irgrøn lysning støder du på udgravningerne fra den gamle landsby Torup, der blev begravet af sand under den store sandflugt.
I 1500-tallet berettes der om en stor landsby på 18 gårde, men i sidste del af århundredet begynder sandflugten for alvor at hærge. I 1592 er der kun seks gårde tilbage. Herefter nævnes Torup ikke længere. Byen var simpelthen forsvundet. Den blev først fundet igen i 1958, hvorefter en af gårdene i den gamle landsby blev udgravet.
5. Tibirke Kirke

Tibirke Kirke var et andet offer for sandflugten. I 1717 nåede sandet helt op til kirkens tagskæg, og man havde seriøse planer om at rive kirken ned og sende materialerne til Grønland. I stedet besluttede Frederik 4., at sandet skulle bekæmpes, og dermed blev kirken reddet.
I dag er kirken det eneste, der er tilbage af det oprindelige Tibirke. Stedets bønder blev beordret til at forlade landsbyen og slog sig i stedet ned i Tisvilde. Fra kirken har man en flot udsigt udover Holløse Bredning.
6. Per Arvids æbletræ
Man mener, at Per Arvid var en af de bønder, der var tvunget til at flytte fra Tibirke, da sandet hærgede. Tilbage blev kun et af hans æbletræer. Det er kun kronen, der ikke er begravet. Men træet lever trofast videre og bærer i gode år små gule æbler.
7. Sandflugtsmonumentet

Den var helt gal med sandflugten, da kongen i 1724 fik en stålsat og hårdhudet tysk ekspert tilkaldt for at dæmme op for sandet. Johan Ulrich Røhl beordrede, at der blev gravet grøfter og bygget 22 km gærder for at hindre sandflugten. Åbne områder blev dækket med tang og græstørv, og så begyndte man at så marehalm og plante pil og kirsebær. Senere også eg og bøg.
På den måde fik Røhl krammet på sandet, og i 1738 blev sandflugtsmonumentet rejst til minde om indsatsen. Røhl var en af de store drivkræfter, men populær var han ikke. Han mente, at bønderne var 'luddovne', og i 1737 blev han fyret pga. klager fra de lokale bønder. Sandflugtsmonumentet står midt i Tisvilde by.
8. Holløse Bredning og Ellemosen

Holløse Bredning hører egentlig ikke med til Tisvilde Hegn. Det er et stort vådområde, der sammen med Ellemosen danner Nordsjællands største sammenhængende moseområde på i alt 205 hektar. Holløse Bredning er på 83 hektar.
Istiden dannede en fjord, der gik ind til Arresø. Men i stenalderen hævede landet sig og lukkede fjorden, så Arresø opstod, og forbindelsen til Kattegat blev afskåret.
I dag er bredningen et genoprettet søområde med øer og et værdifuldt og fantastisk opholdssted for massevis af fugle. Der går en sti fra Tibirke ned til Holløse Bredning, hvor Naturstyrelsen har bygget et fugleskjul i et gammelt pumpehus. Herfra kan man betragte fuglelivet.